Само пред Bulgaria ON AIR: Говорят разпитани по сигнал срещу Борисов прокурори

Сигналът срещу експремиера - свързан с делото срещу Мирослав Найденов?

18.06.2021 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов

Бивши магистрати и следователи бяха привикани на разпит от МВР. Причината е сигнал на бизнесмен до министъра на вътрешните работи – Бойко Рашков. Мъжът твърди, че е бил заплашван от Бойко Борисов. Само пред Bulgaria ON AIR след разпита говори един от бившите държавните обвинители.

Бившият обвинител №1 и директор на Националното следствие (НСлС) Бойко Найденов е получил обаждане във връзка с дело от 2009 г. 

"Не съм разпитван, разговарях с колеги, които водят проверка по дело, което е било преди 10-12 години в НСлС. Дело, което тогава образувахме и водихме срещу тогавашния земеделски министър", разкри Найденов.  

През 2009 г. земеделски министър е Мирослав Найденов, който е разследван за подкуп и принуда. Обвинен е едва през 2013 г. заради свидетели, които давали противоречиви сведения. Обаждане по същото дело преди дни получава и самият Мирослав Найденов. 

"Бях повикан за справка в ГД "Национална полиция". Не мога да коментирам подробности, тъй като нямам право. Единственото, което мога да кажа, е, че трябваше да отговарям на абсурдни твърдения, целящи едно-единствено нещо – да дискредитират един бивш премиер", категоричен е бившият земеделски министър. 

Срещу бившия премиер Бойко Борисов преди седмици е подаден сигнал до служебния вътрешен министър Бойко Рашков. По информация на Bulgaria ON AIR негов автор е бившият директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров – уволнен от Мирослав Найденов през 2009 г.

Той обаче не е бил заплашван от Борисов, а сигнализирал, че е чул отправената реплика - "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо", от експремиера. 

Адресатът, според Димитров – е бившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов - самият той свидетел по делото срещу Мирослав Найденов. Експремиерът заяви, че не познава Симеонов и видя в разпитите сценарий с цел да бъде дискредитиран. 

"Нито го знам тоя човек, нито го знам тоя човек, нито го познавам. Поразпитах малко, ама то се оказа, че е друг човек сега, защото този, за когото твърдяха преди това работи в одита на МЗ вече много години", коментира експремиерът.

"И сега разиграват този цирк не срещу прокурори и бизнесмени, целта съм аз", допълни Борисов. 

Бившият премиер заяви, че очаква да бъде извикан на разпит до две седмици, непосредствено преди изборите. На въпрос на Bulgaria ON AIR преди дни вътрешният министър обяви, че от МВР са внесли сигнала за вътрешна проверка. 

"Tой отдавна е предаден за проверка в една наша национална служба. Докъде са стигнали проверяващите, аз не мога да кажа, защото не се намесвам в дейността на вътрешните органи. Нека си свършат работата необезпокоявано", посочи служебният вицепремиер Рашков. 

Сред разпитаните е и друг бивш градски прокурор – Николай Кокинов. Той беше дисциплинарно отстранен от поста през 2013 година след аудиозапис с Мирослав Найденов и Бойко Борисов. Един от въпросите в разговора е как да се повлияе на разследването за корупция срещу бившия земеделски министър. 

Пред Bulgaria ON AIR Кокинов потвърди, че е бил търсен от полицията преди два дни и е бил питан за стари факти, по които заявил, че "не си спомня".

Вижте повече в репортажа на Християна Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК