Започва проверка за незаконно строителство и замърсяване на язовир "Искър"

Прокуратурата ангажира три министерства с инспекцията на място

18.06.2021 | 12:57 Редактор: Елеонора Танева
Започва проверка за незаконно строителство и замърсяване на язовир

Върховна административна прокуратура ще извърши проверки за незаконно строителство в чашката на язовир "Искър“, нерегламентирано изсичане на дървесна растителност и замърсявания, информират от пресцентъра на прокуратурата.

Държавното обвинение разпореди на служебния министър на земеделието храните и горите, служебния министър на околната среда и водите, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството и на столична община да бъде извършена проверка, свързана с обстоятелствата по случая.

Контролните органи трябва да установят има ли нерегламентирано изсичане на дървета и незаконно строителство в чашката на язовир "Искър“, както и да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки, с цел защита сигурността на населението.

До ВАП следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административнонаказателни производства, както и мерките за преустановяване на нарушенията. Трябва да бъдат включени и всички данни за наличието на действия или бездействия от страна на административни органи. 

Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК