Очаква ни топъл, но дъждовен уикенд, в понеделник - лятото се завръща

Максималните температури от 23 до 28 градуса, в югозападните райони до 30

18.06.2021 | 07:11 Редактор: Десислава Атанасова

Дъждовен ще бъде и последният работен ден от седмицата. Жълт код за интензивни валежи е обявен за 10 области в Източна България - Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Търговище.

Денят ще започне с температури от 14 до 19 градуса. Преди обед над страната облачността ще бъде разкъсана, а над Добруджа ще е значителна. Бързо облаците над страната ще се увеличават.

Около обед ще вали и гърми по линията от Русе до Добрич, а по –късно валежите ще достигнат и до западните райони. Вятърът ще бъде умерен от североизток със скорости до 40 километра в час. Максималните температури за деня ще са от 23 до 28 градуса, в югозападните райони до 30.

По морето ще бъде ветровито с валежи. Вятърът ще бъде умерен от северозапад до 40 км/ч, следобед ще се усили. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 25 до 27 градуса.

Морската вода е с температура от 19 градуса по северното крайбрежие до 21 градуса по южното. Вълнението ще бъде слабо с височина на вълната до един метър и половина, през следващите дни ще се усили, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над планините следобед ще превалява и прегърмява, по-интензивно над Стара планина. Вятърът по високите части, над 2200м височина ще бъде свеж от север до 50 километра в час. Максимални температури на 2500м височина около 6 градуса, а на 1500м до 14.

В събота и неделя ще бъде топло със следобедни краткотрайни дъждове, значителни в Рила и Пирин. Температурите в населените места от крайните южни райони ще минават 30 градуса.

В понеделник лятото започва със сериозна заявка за топло време и следобедни валежи.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК