Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа

Като негатив се посочват ограниченият достъп до електронно управление и политическата нестабилност

17.06.2021 | 12:08 Редактор: Елеонора Танева
Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа

България е в края на статистиката за световната конкурентоспособност за 2021 година. На нашата държава е отредено 53-то място от 64 страни.

Според изследването на Института за развитие на управлението в Швейцария през последните 12 години българската икономика продължава да расте, но със сравнително ниски темпове и все още е далеч от пълния си потенциал.

Тази година страната ни бележи спад с пет позиции в световната класация за конкурентоспособност в сравнение с 2020-а и с 15 позиции в сравнение с 2009 година, когато България заема 38-о място, предаде БНР.

Така българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, а възможността за осъществяване на реформи и бърз икономически напредък се ограничава допълнително.

Според доклада основните предизвикателства и слабости пред конкурентоспособността са политическата нестабилност и бавният темп на ваксинация срещу Ковид-19, ограниченият достъп до електронно управление, бавният енергиен преход и високите енергийни разходи на бизнеса, изоставащото качество на университетското образование, ниските разходи за научно-изследователска и развойна дейност.

И още - траен остава и проблемът с корупцията, прогнозира се спад на заетостта и доходите. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК