ВАП: МРРБ и МЗ да проверят качеството на водата в Брестовица

]Жителите на селото протестираха, тъй като от чешмите им тече вода с цвят и вкус

17.06.2021 | 10:36 Редактор: Елеонора Танева
ВАП: МРРБ и МЗ да проверят качеството на водата в Брестовица

Върховната административна прокуратура възложи проверка на качеството водата в село Брестовица. Тя трябва да бъде извършена от служебния министър на регионалното развитие и благоустройство и служебния министър на здравеопазването.

Жителите на селото протестираха заради водата, която тече от чешмите им - с цвят и вкус, със завишени нива на манган.Те многократно са сигнализирали за проблема, който продължава повече от година.

Възложената проверка следва да изясни обстоятелствата и предпоставките за предприемане на необходими мерки, свързани с осигуряване на нормалното и качествено водоснабдяване за питейни и битови нужди в село Брестовица.

Контролните органи трябва да изяснят и всички други факти и въпроси, свързани с нарушеното водоснабдяване и качеството на питейна вода в селото, както и да се предотврати настъпването на вредни последици върху здравето на населението.

В случай, че бъдат констатирани нарушения, следва да се предприемат и всички предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки. Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК