Милен Керемедчиев: Рано е да се говори за затопляне на отношенията между САЩ и Русия

Според него санкциите по закона "Магнитски" са били като атомна бомба, гръмнала в точния момент

16.06.2021 | 21:37 Редактор: Елеонора Танева

Два часа продължи срещата "на четири очи" между президентите Джо Байдън и Владимир Путин. Руският президент даде пресконференция и обяви, че посланиците на САЩ и Русия се връщат на мястото си по служба.

"Това показва, че дипломацията отново ще има роля в отношенията между двете държави", коментира бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него новината от срещата е самата среща.

"Тя се случва в най-ниските отношения между САЩ и Русия от Студената война насам. Срещата, която е по инициатива на САЩ, показва желание за диалог, ясно е, че само налагането на санкции капсулира Русия, което прави комуникацията трудна", подчерта Керемедчиев. 

Той уточни, че удължаването на Договора СТАРТ-3 за пет години ще помогне на двете държави да се справят с други кризи, които имат, като пандемията например, защото разходите на двете държави за поддържане и разполагане на все повече ядрени сили са непосилни. 

"Така и двете икономики си дават глътка въздух, стискайки си ръка за неразпространението на ядрени оръжия в по-голям мащаб", коментира бившият заместник-външен министър.

Според него обаче е рано да се говори за затопляне на отношенията между САЩ и Русия

"Фактът, че Байдън изчаква Путин да завърши своята пресконференция, за да започне той, говори за разделение и се дава сигнал, че няма пряк диалог", анализира Керемедчиев извън думите отношенията между двамата лидери. 

Но е убеден, че самото желание и провеждането на срещата показва, че в крайна сметка демократите ще бъдат много по-яростни противници на режима на Путин, но от друга страна, не искат да затворят тази врата, тъй като конфронтация с Русия и с Китай ще намали възможността да се противодейства на двете държави, които трупат и оръжие, и сили в света.

"Докато всички говорят за Русия, Китай разшири своята възможност за събиране на информация чрез шпионска мрежа и посолства и съответно укрепи своя военноморски флот, където се очертава най-голямата конфронтация със САЩ", припомни Керемедчиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и санкциите по закона "Магнитски". Определи ги като "атомна бомба, която гръмна в българския политически живот точно навреме".

"Законът "Магнитски" не е съдебно решение, това е политически акт. С подписа на Байдън се показва, че няма да се търпи корупцията, която достига безпрецедентно ниво. Действията са плод на много дълбоко проучване, за да се извадят всички тези фирми и български граждани, работено е повече от година", отбеляза Керемедчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК