Радев: Следващият български парламент трябва да изготви закон за реакции при санкции по "Магнитски"

Президентът обсъди с посланици работата на служебното правителство

16.06.2021 | 16:32 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Следващият български парламент трябва да изготви закон за реакции при санкции по

Президентът Румен Радев е запознал с работата на служебния кабинет посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

"Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности. Един от приоритетите на този кабинет е повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях", е заявил президентът на работната среща.

Политическата ситуация в страната, борбата с корупцията, предстоящото домакинство на България на Инициативата „Три морета“, както и европейската интеграция на Република Северна Македония са били сред темите, поставени от дипломатическите представители на срещата.

Наложените санкции върху български физически лица и компании по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ също са били тема на разговор. 

Президентът е посочил, че от следващия български парламент ще се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от институциите при подобни случаи в бъдеще. 

Служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки в тази насока, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната. Румен Радев призова за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства.

Държавният глава е определил като стъпка в правилната посока решението на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати мисия в България след наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български физически лица и фирми.

"България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония и утвърждаването на страната като силен съюзник в НАТО", е подчертал на срещата Румен Радев. 

Снимка: Президентството 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК