Служебният кабинет разкри далавери за милиони в Министерството на спорта

Красен Кралев отговори на нападките

16.06.2021 | 13:38 Редактор: Тодор Петров

Скандални разкрития за злоупотреби в Министерството на младежта и спорта обяви днес служебният кабинет. Данните оповести говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Става дума за обявени конкурси с ясни победители и редица нарушения при финансирането на младежките програми през последните 4 години. В началото на годината средствата по програма "Младежи" са увеличени от 2 на 5 млн. лева.

"Раздадени са преди изборите едни 5 милиона от това министерство и са раздадени по меко казано съмнителен начин", съобщи Кутев. 

"Някои са заработили милиони левове в периода от 4 години", каза служебният министър на спорта Андрей Кузманов.

Прозрачност при конкурсите е имало, а същата процедура се е прилагала и по времето на предишното служебно правителство, отговори на нападките бившият спортен министър Красен Кралев. 

"Програмата е прозрачна, ясна, всички победители са обявявани публично, критериите са ясни. Одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на критериите, заложени от 2017 г.", каза Кралев.

Обявените конкурси се печелят от едни и същи играчи, посочват от спортното министерство. 

"Има фирми, които с едни и същи проекти печелят. С един и същи проект си взимат парите вече пета година. Толкова са сходни проектите, че можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер", посочи още Кутев.

Справка показва че 4 НПО печелят големите спортни проекти на стойност 670 хиляди лева. Три от фирмите се свързват с Петър Коларов, който работи в медия, допълват още от служебното правителство. 

С пари на държавата като НПО-та са били финансирани и редица спортни клубове.  

"През цялото време е финансиран като спортен клуб за MMA, тук става дума за Станислав Недков - Стъки. Взимал е по 200 хиляди годишно за спортния клуб, след това взима 220 хил. като НПО. Над 1 милион лева е получил Стъки", изтъкна Кутев.

Бившият спортен министър обясни, че милиони никога не са били разпределяни. 

"ИПОН едната година са получили 34 000 лв, другата 33 000 лв, третата – 30 000 лв. Къде виждате милиони в тези суми? Българската федерация по ММА – 31 000 лв. едната година, 34 000 лв. втората, тази година са участвали в проект с по-голямо финансиране – 120 000 лв. Това е единственото изключение. Средната стойност на тези проекти е между 30, 40, 50 000 лева", отбеляза Кралев. 

Служебното правителство обяви, че ще затегне контрола върху изразходването на средства, за да се избегнат порочни практиики.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
bo
преди 2 години
Тоя стъки мъки ли не знам ама милия халнахабер си няма къде се намира от стероиди . Щял да ми става президент, че той тогава направо целия бюджет ще дръпне за себе си........ Сигнализирай за неуместен коментар