След протеста: АПИ търси начини за еврофинансиране на пътя Обручище - Гълъбово

Трасето осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ "Марица изток 3"

16.06.2021 | 10:53 Редактор: Искра Ангелова
След протеста: АПИ търси начини за еврофинансиране на пътя Обручище - Гълъбово

Агенция "Пътна инфраструктура" разглежда възможностите за осигуряване на европейско финансиране за рехабилитацията на около 15 км от третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище – (Раднево – Гълъбово). Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ "Марица изток 3", рудник "Трояново-3", завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово.

Пътят е построен през 1976 г. и оттогава не е основно ремонтиран. По третокласния път преминава интензивен тежкотоварен трафик, което допълнително разрушава настилката. През годините Агенция "Пътна инфраструктура" поддържа пътя с текущи ремонти и частични изкърпвания на трасето, което е временно и нетрайно решение, предвид натовареността на отсечката.

Третокласният път се нуждае от основен ремонт след изготвянето на технически проект, съобразен с интензивния трафик. Предвид дължината и състоянието на отсечката е необходимо планиране и осигуряване на значителен финансов ресурс за проектиране, а след това и за изпълнението на строителните работи, с който АПИ в момента не разполага. В тази връзка се търсят възможности за осигуряване на европейско финансиране по оперативна програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г.

До изпълнението на основния ремонт единствената възможност за поддържане на трасето е чрез предприемането на локални ремонти на настилката. На пътноподдържащата фирма, с която АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора, е възложено изкърпване на най-големите деформации и локални ремонти на обща стойност около 136 хил. лв. Срокът за завършването им е средата на юли т. г.

Припомняме ви, че по-рано жители на село Обручище блокираха пътя Гълъбово - Мъдрец.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК