Калфин: Преизчисляването на пенсиите би струвало колкото надбавките от 50 лв.

Планът за възстановяване не бива да бъде намесван в предизборната кампания, категоричен е той

15.06.2021 | 21:33 Редактор: Здравко Черкезов

Служебният кабинет, назначен от Румен Радев, представи работата си като ''връщане в нормалността''. Каква всъщност е обективната оценка за свършената работа?

"За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се направят и нови политики. Това, което виждаме, е по-скоро в кадровата сфера, отколкото в политиките", заяви бившият социален и външен министър Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

Пенсиите

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. Според Калфин това е често срещана практика на Запад, а у нас е по-наложително преизчисляването на пенсиите, което би струвало на държавата толкова, колкото надбавките от 50 лв.

"Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия. Това означава да се преизчислят пенсиите съобразно осигурителния стаж и вноските, които са правени", посочи бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите му надбавките от 50 лв. към пенсиите струват на държавата 160 млн. месечно и 1,3 млрд. на годишна база, като с тези средства "можеше да се направи много по-справедливо преизчисляване на пенсиите".

"Сега се харчат същите пари, но за сметка на всякаква логика и доверие в пенсионната система. Не е справедливо човек с 30-35-40 години стаж да получава подаяние. Той просто си ги е заработил тези пари и трябва да си ги получи", категоричен е гостът на Ганиела Ангелова.

Планът за възстановяване и устойчивост

"Планът беше направен в един доста насипен вид от ГЕРБ, след крайния срок продължаваха да идват забележки от ЕК", коментира бившият социален министър и отбеляза, че намеренията на служебното правителство да преработи Плана е "доста амбициозна заявка".

"Този план се изработваше в продължение на месеци и се съгласуваше с Комисията, със социални партньори и т.н. Няма възможност за цялостна преработка, но чувам, че ще има допълнителни проекти, че ще се опитат да направят по-добра логика, да се гарантира по-широк достъп до фондовете", обясни той.

Но поясни, че в тези промени няма нищо политическо.

"Аз не бих намесвал Плана в предизборната кампания", категоричен е Калфин.

ЕС и САЩ:

"Има знаково затопляне (между ЕС и САЩ, бел. ред.), още със срещата на Г-7 във Великобритания, след това срещата с НАТО - това е една серия на американския президент с лидерите от Европейския съюз и мисля, че общото послание като знаци и жестове е за връщане на по-близките отношения", завърши Калфин. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК