Д-р Брънзалов: Адмирираме отпадането на лимитите в болниците, това е начин на контрол

От БЛС искат да отпадне и изискването 24/7- разположение на личните лекари

15.06.2021 | 21:29 Редактор: Десислава Атанасова

Здравният министър Стойчо Кацаров настоява да отпаднат лимитите за болниците. Подкрепят ли решението от Българския лекарски съюз (БЛС)?

"Концептуално, да. Това е замисълът на реформа, която започна преди години. Системата ще рухне казват, не, няма да рухне. Лимитите бяха въведени през 2016 г. С годините се е натрупала тази неизплатена надлимитна дейност, една част се изплатиха, за някои се водят дела, чакат се още неизплатени, това нещо ще отпадне. Контролът ще бъде поставен на друго ниво. Когато няма злоупотреби, ще има пари за добрите практики. Ние адмирираме този начин на контрол". Това заяви в "Денят ON AR" зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. 

И допълни, че когато трите основни институции определят работата на болниците и се разберат, политиците трябва да се съгласят.

"Не мисля, че един разумен политик ще каже "не", посочи д-р Брънзалов. 

Той коментира и дежурствата на лекарите. Министър Кацаров предложи да се променят редът и условията за предоставяне на неотложна медицинска помощ и да се премахне изискването за 24/7- разположение на личните лекари. 

"Този вариант е много удобен за политиците. Ако не се вземат мерки, няма да има желаещи от младите колеги да се развиват  като общопрактикуващи лекари, причината е административната тежест. Този достъп физически не може да се издържи - 24 ч. Адекватно би било, където види, че свети червеният кръст, там да бъде прегледан", обясни събеседникът на Ганиела Ангелова.

Идеята е пациентите да бъдат обслужвани от медицински центрове, а не личните лекари да бъдат на разположение 24 часа. 

"За един лекар от нас, за да може да сключи договор с такъв център, струва 14 ст. на месец", подчерта д-р Брънзалов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Браво...крайно време е да се спрат злоупотребите и лекарите да получават достойни пари за труда си, а не да са принудени да шикалкават, за да си докарат повече пари...те все пак са лекари а не търговци. Сигнализирай за неуместен коментар