Цветомир Найденов, попаднал в разширения "черен списък": Ще предприема действия

Именно той е основният свидетел срещу хазартния бос Васил Божков

15.06.2021 | 18:42 Редактор: Здравко Черкезов

Възможно е още българи да бъдат засегнати от закона "Магнитски". Финансовото министерство публикува разширен списък с 21 имена, свързани с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Най-разпознаваемите имена в списъка са Ирена Кръстева - майката на Пеевски, Цветомир Найденов и Георги Попов - дясната ръка на Пеевски. Възможно е още 33 фирми и 21 физически лица да бъдат засегнати от санкциите по закона "Магнитски" като свързани с вече санкционираните. 

Любопитното е, че именно Цветомир Найденов е основният свидетел срещу хазартния бос Васил Божков, който вече попадна под ударите на закона "Магнитски".

Служебният финансов министър Асен Василев обяви, че посочените в списъка лица са рискови и затова държавните институции трябва да ограничат работа си с тях. 

"Това, което правим, са извънредни мерки, за да не се зарази цялата система и да не попадне я банка, я структура под списъка "Магнитски". Всички български граждани и банки са свободни да правят каквото те решат да правят. БНБ излезе с инструкции", посочи той.

Пред Bulgaria ON AIR Цветомир Найденов обяви, че на този етап ще запaзи мълчание, но ще предприеме необходимите действия

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова не е изненадана от разширяването на списъка и коментира, че сега вече се вижда силата и тежестта на санкциите. 

"Това е същност истинския ефект на закона", каза тя.

Червеният картон от Вашингтон е предупреждение за бизнесмените у нас, категорична е Поптодорова 

"Това е и предупредителен знак за останалите на внимават и да не правят злоупотреби. Ние ще докажем, че сме приели предупредителния знак, когато прокуратурата започне разследвания", изтъкна бившият ни посланик в САЩ.

14 дни след оповестения от Съединените щати "черен списък" - зам.-председателят на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков подаде оставка.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
Каква я мисли Цецко, каква стана.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
6
преди 3 месеца
Оо Цеките одите се оплачете на Делянчо и Иванчо гешеф. Много поздрави о черепахата. Сигнализирай за неуместен коментар