Студенти на ВУЗФ грабнаха призовите места в 10-ото юбилейно издание на националния конкурс "Млад одитор" 2021 г.

Беше отчетен и засилен интерес от чуждестранни университети, които се включиха в конкурса със свои студенти

15.06.2021 | 13:05 Редактор: Искра Ангелова
Студенти на ВУЗФ грабнаха призовите места в 10-ото юбилейно издание на националния конкурс

Двама студенти от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) спечелиха първо и второ място от престижния национален конкурс "Млад одитор" 2021. Церемонията по награждаване на 10-ото юбилейно издание на конкурса се проведе през изминалата седмица при засилен интерес.

Неин водещ беше проф. д. ик.н Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ, а самото събитие беше открито от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, който благодари на съорганизаторите и партньорите на конкурса за постоянството и енергията, с която вече 10 години го провеждат и надграждат.

"Без одиторите общественият и корпоративният живот в България и в света е невъзможен. Това са едни от най-важните и най-квалифицираните хора. Да станеш одитор е трудно начинание, което изисква много смелост и усилия, затова поздравявам всички студенти, които са тръгнали по този път", подчерта в приветствието си ректорът на ВУЗФ доц. Вазов.

Първото място в конкурса "Млад одитор" 2021 г. спечели Артур Торосян, студент във ВУЗФ. Той получи парична награда в размер на 2000 лв., учредена от одиторски дружества HLB Bulgaria и „Захаринова Нексиа“, за финансиране на обучение във висше училище в България и възможност за едномесечен стаж в една от одиторските компании, организатори на конкурса. Наградата беше връчена от г-жа Менда Стоянова, народен представител и председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание.

Второто място в конкурса спечели Габриела Иванова, студент във ВУЗФ. Тя получи стипендия в размер на 1000 лв., учредена от  Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за обучение във висше училище в страната и възможност за едномесечен стаж в одиторските компании HLB Bulgaria или "Захаринова Нексиа". Наградата беше връчена от проф. д-р Огнян Симеонов, председател на КПНРО.

Третото място отиде при Александр Шаргов от Молдова, студент в УНСС. Той спечели стипендия в размер на 500 лв., учредена от Института на дипломираните експерт-счетоводители, за обучение във висше училище в България и също възможност за едномесечен стаж в някоя от двете одиторски компании. Наградата му беше връчена от г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС.  Тримата призьори получиха и специално изработени плакети.

На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Годишна стипендия в размер на 15% от таксата за обучение по специалностите в магистърската степен във ВУЗФ спечели Елена Таракова от УНСС. Наградата й беше връчена от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Втората специална награда беше връчена на Дамяна Янева, Икономически университет - Варна от г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Специален поздрав към участниците в конкурса отправи финалистът и победител в първото издание на конкурса "Млад одитор" 2012 г. - д-р Кирил Башикаров, възпитаник на ВУЗФ, който 10 години по-късно е част и от преподавателския състав на висшето училище. Той приветства победителите и участниците в тазгодишното издание на конкурса, като подчерта, че участието му в този конкурс е дало тласък на професионалното му развитие и кариера в една от най-големите одиторски компании.

Тази година в съревнованието се включиха над 80 студенти от 9 университета в страната, като за пръв път интерес имаше и сред чуждестранни университети и техните студенти. До втория етап, решаването на тест, бяха допуснати 40 участници. До третият етап - решаването на казус, бяха допуснати издържалите теста с над 50% верни отговора.

Церемонията беше уважена от редица официални гости от държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната, студенти и др.  Към приветствените слова за юбилейното издание на конкурса се включиха г-жа Вероника Ревалска, управител на HLB България, г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. От името на председателя на Комисията за финансов надзор г-н Бойко Атанасов, приветствие поднесе г-жа Диана Йорданова, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Осигурителен надзор”.

Целта на конкурса е да популяризира одиторската професия сред младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло. През години той се утвърди като безценна възможност за професионално и кариерно развитие на студентите в сферата на одиторството.

Организатори на конкурса са ВУЗФ и одиторските дружества HLB Bulgaria и "Захаринова Нексиа". Основни партньори на конкурса са Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).

Цялата церемония по награждаване можете да гледате ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК