Всеки пети българин дава подкуп, за да бъде лекуван

Втори сме в Европа по плащане "под масата"

15.06.2021 | 12:50 Редактор: Елеонора Танева
Всеки пети българин дава подкуп, за да бъде лекуван

Заради пандемията от Ковид-19 все повече хора са склонни да дадат подкуп, за да получат желаното лечение, заяви "Transparency International". Пандемията е влошила корупцията в целия Европейски съюз.

Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22%) и България (19%), докато разчитането на лични връзки се наблюдава най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%).

Между октомври и декември 2020 г. наблюдателният орган за борба с корупцията е анкетирал над 40 000 души в 27-те държави-членки на ЕС. 

Средно 29% от анкетираните са разчитали на лични услуги или връзки за достъп на приятели и семейство до здравни услуги през миналата година. 6% от анкетираните директно са дали подкуп.

"Здравеопазването е гореща точка на корупция, в момент, в който правителствата се борят да управляват пандемията от COVID-19", твърди в своя годишен доклад "Transparency".

Авторите на доклада посочват Унгария и Полша като страни, използващи кризата като "оправдание за подкопаване на демокрацията" чрез налагане на регулации, които отслабват демократичните институции, предаде БГНЕС.

Други политици я виждат "като шанс за реализиране на печалба", твърди докладът, посочвайки лобирането за поръчки с маски за лице и скандалите с такова лобиране, свързани с няколко германски депутати.

Погледнато отвъд здравната криза, една трета от жителите на ЕС смятат, че корупцията като цяло се влошава в тяхната страна, въпреки че има огромни регионални различия. Почти половината заявяват, че правителството им не се справя с проблема.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК