МФ разшири "черния списък" с имена на физически лица (ОБНОВЕНА)

В него е и майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева

15.06.2021 | 10:45 Редактор: Елеонора Танева

Още 21 българи могат да попаднат под ударите на закона "Магнитски". Българското финансово министерство публикува разширен списък на лицата и фирмите, които са свързани с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които вече са с наложени санкции за корупция. 

Списъкът е допълнен с "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години". В него фигурират и близките на Божков - Георги Попов и Цветомир Найденов.

В списъка е и майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева. Тя бе първият собственик на медийната група на Пеевски.

Лицата, попаднали в списъка, могат да излязат от него, като прекратят връзките си със санкционираните по “Магнитски“.

"Тези лица са свързани, защото са били или съдружници или управители във фирми с лица по списъка "Магнитски". Като такива се считат за асоциирани лица и има голям риск да се работи с тях. Те нямат право да кандидатстват по Закона за обществените поръчки. А държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица, за да не попаднат самите те в списъка", заяви служебният финансов министър Асен Василев.

Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441 и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г.

Това е второ допълнение в рамките на няколко дни, след като миналата седмица от МФ разшириха списъка с 34 фирми. 

Сред останалите лица в списъка са Александра Стоянова, Александър Тумпаров, Александър Георгиев, Александър Ангелов, Борис Бекяров, Боян Найденов, Георги Попов, Димитър Ганев, Дора Спасова, Жана Канелова, Иванка Георгиева, Милен Стаматов, Мирослав Илиев, Пепа Гроздева-Михова, Петър Марчоков, Петър Ив. Стоянов, Татяна Димитрова, Стефан Найденов и Янко Раденков.

Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК