Президентът Радев: Не виждам бъдещето на НАТО като пазар, а като съюз на партньори

Държавите от НАТО са единни по отношение на Китай и Русия

14.06.2021 | 22:10 Редактор: Десислава Атанасова

Румен Радев е в Брюксел за 32-рата среща на върха на лидерите на 30-те страни членки на НАТО. В нея участва и американският президент Джо Байдън, който призова за "по-добра координация" между съюзниците, по отношение на Русия и Китай.

Не виждам бъдещето на НАТО като на пазар, а като съюз на партньори, които заедно разработват технологии, заедно произвеждат високоефективно военно оборудване и демонстрират своето единство. Toва заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. В рамките на форума беше приет стратегически документ, който очертава дневния ред на съюза до 2030 година.

"Още на срещата през 2019г. предложих предприемането на мерки, които да допринесат всяка съществена военна сделка да бъде съпътствана от програми за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии“, заяви българският президент и подчерта, че тези предложения са намерили място в дневния ред на НАТО 2030, разработван от генералния секретар Йенс Столтенберг и неговия екип.

Българският държавен глава приветства прилагането на тази идея в два проекта, а именно изграждане на гражданско-военен орган за стимулиране на иновациите в отбраната и създаване на финансов фонд за иновации. 

"България трябва да работи активно във всички направления, така че нашата индустрия, наука и млади хора да могат да се чувстват пълноценни и да извличат ползи от нашето членство в НАТО“, подчерта Румен Радев.  

В отговор на въпрос относно политиката на НАТО спрямо Русия и Китай президентът Румен Радев посочи, че няма промяна в позицията на Алианса спрямо Русия от 2014 г. досега, а подходът към Китай е много внимателен, защото страната е значим икономически партньор на страните-членки на НАТО.

Стратегическата визия за дългосрочно адаптиране на Алианса към новите предизвикателства, киберсигурността, промените в климата и подходите на страните за справяне с пандемията, също бяха сред темите, обсъждани на Срещата на върха в Брюксел.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Ейййй голям разбирач е този Сигнализирай за неуместен коментар