Старт на предизборната кампания - има ли надежда за съставяне на правителство?

 Говорят политолозите проф. Мария Пиргова и доц. Антоний Гълъбов

14.06.2021 | 21:51 Редактор: Десислава Атанасова

Разкритията на служебния кабинет ще се отразят ли на резултата от изборите?

Ще се отразят, но не фатално. Служебното правителство прави сериозни разкрития. Няма време всичко това да стигне до избирателите. Виждам резултатите доста близки до априлските. Това заяви в "Денят ON AIR" политологът проф. Мария Пиргова.

От своя страна доц. Антоний Гълъбов обясни, че служебното правителство не прави това, за което е предназначено. 

"Мина един месец - то не прави това, за което е предназначено. Имаме тежко състояние в ЦИК. От един месец служебното правителство не прави това, то действа като самостоятелен център на изборите. 4-и ден в предизборна кампания и никой не говори за избори. Много моля,  реформи в съдебна система и здравеопазването, не са теми на служебния кабинет", посочи той. 

Политолозите в студиото коментираха и машинното гласуване.

"Ние сме в особена ситуация. От кога е законът за машинно гласуване и защо ГЕРБ не свърши никаква работа? Това е несвършената работа на ГЕРБ", каза проф. Пиргова.  

"Първата работа на това правителство беше да осигури условия на ЦИК. От 3 седмици "Сиела" предупреждава, че практически невъзможно ще става. Но това правителство беше заето с друго. Въвеждането на машинното гласуване върви към компрометиране на изборите. Въвежда ценз. Това ограничава правото на вот на българските граждани. Това е опит, чрез технически средства да бъде ограничено правото на глас", категоричен е доц. Гълъбов. 

"Трябва да се научим да гласуване с машини, защото доверието е невероятно ниско", допълни проф. Пиргова. 

С прогнозите за съставяне на 46-тото правителство гостите на Ганиела Ангелова също не постигнаха съгласие. 

"Най голямата опасност е правителството да не се случи. Служебното правителство не може да издържи без парламент. Трябва да вървим по някакъв начин към експертно правителство било то подкрепено от БСП И ДПС, за да може да прекрачим към друга ситуация", посочи проф. Пиргова.

Според доц. Гълъбов  - "Има такъв народ" и "Демократична България" - не припознават БСП като потенциален партньор, БСП върви към втора опозиция и може би ще имаме пак една замъглена картина, подчерта той.

"Надявам се да не влезем в този свредел, г-н Радев се подготви отново да излъчи правителство в края на август. Моите очаквания са да имаме повече партии и още по-сложен модел", подчерта доц. Гълъбов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
fsmp_troyan
преди 2 години
Тук се сещам за една стара история - за морето,за рибата и за тигана ,дето го слагат на огъня....... Сигнализирай за неуместен коментар