Начева отговори на обвиненията за злоупотреби в МЗ: Решенията са взимани на ниво МС

Няма нарушения в дейността на НЗОК, твърди проф. Петков Салчев

14.06.2021 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Множество нарушения в Министерството на здравеопазването е открила продължаващата проверка във ведомството. За фрапиращи случаи на еднолично взимане на решения за сключване на договори за милиони алармира в ефира на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Докладът от проверката на инспектората за действията на здравното министерство по време на пандемията ще бъде готов до седмица. 

"Поръчките, които са правени в този период, са за над 100 милиона лева", обяви Петров в "България сутрин"

По същата тема има и проверка на ГДБОП. Предварителните данни показват, че договори за респиратори, лични предпазни средства и медикаменти са сключвани еднолично и директно с китайски, турски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване в самото министерство. 

"Предварителната картина на нещата показва, че всичко в здравното министерство е правено от Жени Начева, която го е дала на министъра, който го е внасял в Министерския съвет", посочи Димитър Петров. 

Заместник-министърът добави, че има данни за покупка на некачествени респиратори. По някои договори не е имало клаузи за неустойки, имало е просрочени доставки, купувани са и излишни неща като "хлорохин" от Китай. 

Според управителя на НЗОК - проф. Петков Салчев, нарушения в дейността на Касата няма. 

"Нарушения в договорите, като зам.-министър в договори някой ако е сключвал, пък бил той и председател на Надзорния съвет, не се отнасят към Здравната каса", заяви той.

За Bulgaria ON AIR бившият зам.-здравен министър Жени Начева заяви, че ще коментира обвиненията, когато проверката завърши. Начева поясни, че става въпрос за международни договори, решенията за които са взимани на ниво Министерски съвет.

Вижте повече в репортажа Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
bg смешки
преди 2 години