Близнашки: Кьовеши изненада доста от протестиращите, които настояват за оставката на главния прокурор

Очаквам да наложи добро партньорство между нашата и Европейската прокуратура, посочи той

14.06.2021 | 10:43 Редактор: Тодор Петров

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира двудневната визита на европейския главен прокурор у нас. Лаура Кьовеши проведе разговори с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев и представители на ВСС.

"България и Румъния вървяха рамо до рамо в процеса на присъединяване, имаме сходни проблеми. Проблемите с правосъдието в Румъния са не по-малко от тези в България, така че съвсем естествено беше да дойде и да види какво се случва тук при нас. Тя успя да изненада доста от протестиращите, които настояват за оставката на главния прокурор. Това ѝ е до болка познато на нея, защото тя също така беше атакувана в Румъния. Поведението ѝ беше напълно нормално и естествено, поне за мен мога да кажа, че оправда всичките ми очаквания. България трябва да сътрудничи с Европейския съюз в сферата на правосъдието. С оглед на нейния опит в Румъния, няма да се срещне с нещо, което не ѝ е познато у нас", посочи Близнашки в предаването "Опорни хора".

"Протестите срещу нея бяха много по-големи, даже тогава властите се обявиха срещу нея, така че нормално е, тази жена да знае за какво става дума. Надявам се, че ще се наложи едно добро партньорство между нашата и европейската прокуратура. Те имат различни сфери на дейност, но са взаимно допълващи се, така че сътрудничеството е неизбежно", каза още той. 

Номинираните за българските представители в Европейската прокуратура той коментира така:

Очевидно е, че тя има повишени изисквания, иска хора с доказан опит в професионалната кариера. Разбираемо, не е достатъчно просто да си навлязъл в една материя, очакването е, че ще изпратим солидни фигури, които ще могат самостоятелно да си вършат работата. Нека да се знае, че редица други държави до този момент не са изпратили нито един прокурор за европейската прокуратура. Така че това е един сериозен подбор, надявам се наистина да се намерят едни сериозни хора, качествени юристи, които да се присъединят към екипа на Кьовеши.

Близнашки взе отношение и по казуса със санкциите на САЩ по закона "Магнитски".

"Вече имах повод да изкажа своето несъгласие спрямо този закон. Той отговаря на едни представи, едни нагласи, които отново се възраждат с връщането на демократите във властта във Вашингтон. Една представа, че те могат да управляват целия свят, да се произнасят кои са добрите и лошите. Много е неприятно, че техният гняв в случая се стовари върху България. Макар, че ние правихме всичко възможно да отклоним вниманието, да покажем желание за партньорство, за сътрудничество. Хвърлихме толкова милиони за американските самолети и е очевидно, че те си имат други цели. Тук имаме две теми, едната е официалната тема – борбата с корупцията, а неофициалната е геополитическото влияние, желанието България да бъде смачкана и да се превърне в една марионетъчна държава", заяви той.

Бившият служебен премиер вижда и нещо положително, което по думите му трябва да опитаме да използваме. 

"Важно е да се разбере докъде ще се отиде. Дали са сериозни американците в своето желание или си преследват своите обичайни егоистични цели и интереси. На мен ми се иска да е първото, защото трябва да призная, че ние не се справихме. Много рано изгубихме контрол върху събитията, създаде се една олигархия. Нещата излязоха извън контрол, тези хора решиха, че така ще бъде завинаги и че те не дължат нищо на държавата. От тази гледна точка, американската намеса може да се окаже изключително полезна", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
bg смешки
преди 2 години
няма боРба с корупцията у БГ ! Сигнализирай за неуместен коментар