Силен вятър и вълнение правят още по-трудно търсенето на "черната кутия"

Операцията по издирване на падналия в Черно море МиГ-29 продължава

13.06.2021 | 18:52 Редактор: Здравко Черкезов

Операцията на Военноморските сили по издирване на "черната кутия" на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 продължава. Силен вятър и вълнение обаче пречат на работата на екипите. 

Преди 5 дни при тренировъчен полет за поразяване на въздушна цел в нощни условия във водите край Шабла загина майор Валентин Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево.

Военни кораби и катери, както и специализирана техника на частна фирма и днес продължиха търсенето. Съвместно с тях участие взе и кораба "Номад" от Института по океанология към БАН. 

"Още вчера следобед – 2, 3 часа в района вдигна 2, 3 бала вълна, а корабчето е малко, данните станаха несигурни", обясни зам.-директорът на Института по океанология към БАН проф. Любомир Димитров.

Екипажът е търсил с многолъчева сонарна система

"Тя е акустична система, която заснема дъното с много висока резолюция. Лъчите и са 1024 и резолюцията, която можем да получим на 70 метра е от порядъка на 20-30 сантиметра. За съжаление, в района, който изследвахме, не намерихме нито една част от самолета. Като се пооправи времето, ще се включи и по-нова техника, която очакваме да дойде – локатор за страничен обзор, който де буксира близко до дъното и дава още по-хубава картина и по-голям обхват и предполагам, че ще се намери", допълни той. 

От началото на годината майор Валентин Терзиев е имал общо под 13 часа нальот, подобна е статистиката и с останалите ни военни пилоти. Бившият военен министър Красимир Каракачанов отбеляза, че пилотите летят малко заради малкия брой самолети. А това, че изтребителят е бил руски и на повече от 30 години, не означавало, че е негоден

"Преди всеки полет и след всяко кацане, на който и да е самолет, се прави технически преглед, няма как самолетът да е излетял с някаква техническа неизправност. Няма как 50 души пилоти върху два самолета да натрупат достатъчно нальот. Целият проблем с МиГ-29 е чисто политически", категоричен е Каракачанов. 

Военноморските сили пети ден обследват около 20 квадратни морски мили в търсене на "черната кутия" на изтребителя. Подкрепа оказват и военновъздушните сили, опитвайки се да прецизират евентуалната зона на удар с морската повърхност. 

Вятърът, вълнението и морските течения в района ще се задържат силни и в следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК