Доц. Христов Христев: Визитата на Кьовеши беше натоварена със свръхочаквания

Какви сигнали дава Европейският обвинител №1?

13.06.2021 | 16:12 Редактор: Здравко Черкезов

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на посещение в България. България е първата страна, която Кьовеши посещава в това си качество, на тази позиция.

"Кьовеши е доста лаконична и за мен това е разбираемо, тъй като това е нейното първо посещение тук. Все пак не е дошла да дава политически оценки или да отговори чрез изявления пред медиите на очакванията на българското общество. Нейното посещение е знак, че определено има  обективни причини", коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Христо Христев, преподавател в СУ по право на ЕС.

"Аз винаги съм бил част от хората, защитаващи идеята за създаване на Европейската прокуратура, но мисля, че към момента нашето общество до някаква степен  товари със свръхочаквания Европейската прокуратура. Едва ли не ние очакваме тя като с магическа пръчка да разреши всичките тези разследвания, свързани с корупцията в България, например с усвояването на средства от Европейския съюз. Това нещо няма как да бъде осъществено по този начин, първо, защото тази информация ще минава през делегираните прокурори, работещи в България, а тях пък ги предлага прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, и от нейната досегашна работа аз лично не намирам особени причини да бъда оптимист, че ще бъдат излъчени хора, които ще бъдат носители на една институционална култура, притежавайки разбиране и подход, различен от този, който е присъщ на нашата прокуратура. Второ, основният въпрос е, че те ще трябва да провеждат реални разследвания. Те ще бъдат част от структурата на Европейската прокуратура, но ще останат свързани с българската прокуратура. Но Европейската прокуратура не може да реши всички наши проблеми, ние самите също трябва да се мобилизираме и да се заемем с разрешаването им," смята доц. Христев.

"Всяко лице, разполагащо с информация или доказателства, относими към извършването на престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС, може да се обърне в случаите, в които отговаря на другите критерии за сезиране пред Европейската прокуратура, може да се обърне към тази институция. Но в случаите, когато говорим за престъпленията, свързани с финансовите средства на Съюза, усвояването им или, респективно, извършването на нарушения, които възпрепятстват постъпването на собствени средства в бюджета на ЕС, прагът е много нисък, тоест той е такъв, че на практика позволява всяко такова предполагаемо престъпление да бъде изпратено като жалба или сигнал до Европейската прокуратура", допълни той.

"Вероятно ще има доста сигнали от нашата страна, най-вече заради доста широкоразпространеното чувство за това, че нашите компетентни органи не си вършат работата така, както трябва, действат избирателно, като подминават фактите и не провеждат обективни разследвания за едни субекти, докато стоварват цялата мощ на закона върху други субекти. От тази гледна точка аз смятам, че ще има голям брой случаи, свързани с България, още повече, че, за съжаление, ние имаме доста широко разпространена практика на едно гъвкаво и творческо усвояване на средствата от Европейския съюз с големи "откати", които се дават към хора, свързани със съответните оперативни програми," коментира доц. Христев.

Цялото интервю - във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК