Кирил Петков: Бутилка от безалкохолно мери нивото в язовир, струвал на държавата над 2 млн. лв. (ОБНОВЕНА)

Похарчените средства за ремонт на язовири надвишават 500 млн. лв.

12.06.2021 | 14:28 Редактор: Здравко Черкезов

Бутилка от безалкохолно допълва един от уредите за измерване нивото на язовир край Ловеч, за подръжката на който са похарчени над 2 милиона лева. Това показа във видео министърът на икономиката Кирил Петков. Бившият му колега Лъчезар Борисов контрира, че изнесените данни са "тежко подвеждане на обществото".

Язовир "Пазар дере" до Ловеч е един от ремонтираните с парите отпуснати от Държавната консолидационна компания. Реконструкцията на празното съоръжение е струвала над 2 милиона и 300 хиляди лева. 

"Забелязваме едно съоръжение с бутилка Кока Кола на него, което е свързано електрически, не знам дали като технология бутилката Кока-Кола е най-добрия начин за този тип съоръжения. Когато държавата похарчи над 2 млн. лева се надявам да изглеждат по-добре от това", каза министърът на икономиката Кирил Петков. 

След наводненията през 2018 година, Министерският съвет отпусна 500 милиона на Министерството на икономиката, с които беше увеличен капитала на Държавната консолидационна компания. С тези пари ДКК е подписала 266 договора с дъщерното си дружество "Монтажи" за 631 милиона лева, то от своя страна разплаща авансово на няколко подизпълнителя по няколко милиона лева, чрез новосформираното си дружество Монтажи София. Според Министерството на икономиката – дружеството Монтажи не е имало възможността да изпълни тези договори и в същото време е било със запорирани сметки заради неизплатени задължения. Въпреки това са се плащали неколкократно завишени цени за ремонти. 

"Имаме поглед върху цените и те са, как да ви кажа малко бутикови. Цена на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лева, тука е актуван за 219 лева + 30 лева транспорт двойни цени", посочи инж. Владимир Барзов. 

Резултатът от разплатените средства след три години е 10 ремонтирани язовира,18 предадени за ремонт, 51 прекратени договора и 120 строителни площадки. Според бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов, които също отиде на язовира - още през 2013 година съоръжението е било определено като опасно, тъй като заливало пътя София – Варна. Дни преди проверката на служебния министър водата била източена, а цената на бетона била с включени разходи за транспорт и полагане. 

"На 31 май въпросния язовир не е локва, а е пълен, кой нареди този язовир да бъде източен и след това да бъде направен репортажът в следващите дни. Държавните компании, които са изпълнявали дейностите тук на място, са купували бетона между 88 и 95 лева, това е рамката, по която са работили. Партньорските компании са над 600, а не 6 това е поредната неистина. Това е едно тежко подвеждане на обществото от едни хора, които са в предизборен щаб в момента", обясни бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. 

Борисов допълни, че резултатите от проверката, които Петков цитира за 10 изпълнени обекта са временни, а другите съоръжения били в различен етап на изпълнение.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Министерство на икономиката

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Поредни безумния и недовършени задачи. Хора като приемате да работите нещо, бъдете професионалисти!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Noname
преди 2 години
Поне поддръжката ще е евтина Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
това е лъжа
преди 2 години
Беше опровергано с факти и доказателства от хора, които наистина разбират! Докога ще търпим този и другите лъжци от кликата на радев? Сигнализирай за неуместен коментар