България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуствено противопоставяли държавните и частните болници - кой печели от това

Ревизия в лечебните заведения ще се отрази добре на системата, смята адв. Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация

11.06.2021 | 08:32 Редактор: Елеонора Танева

"Създава се изкуствено разделение на частни и държавни болници, свързано с финансирането на лечението на пациенти с Ковид, което не е добро нито за лечебните заведения, нито за пациентите". Това коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова.

Тя подчерта, че по време на пандемията всички болници еднакво са лекували пациенти, не само в общинските болници, на които се предоставят допълнителни финансови средства.

"Недоумяваме как само те са избрани да бъдат бенефициенти. Организацията и финансирането на пандемия са роля и отговорност на държавата.  Болниците, независимо частни, държавни или общински, са с един и същ статус. Всички са с един и същи лиценз, в който не пише "ще лекуваме това или онова". Делението е изкуствено“, заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Димитрова не трябва да бъде от значение дали дадена болница се управлява с частни, общински или държавни средства, защото имат едни и същи проблеми.

"Противопоставянето не помага, имайки предвид, че много лекари работят и в части и в държавни болници, за да могат да се издържат", каза Димитрова.

В писмо до здравния министър Стойчо Кацаров от Асоциацията настояват за визия за промяна на държавната политика и яснота каква ще бъде организацията в здравния сектор при следващия пик на Ковид-19.

Добрата тенденция в цялата ситуация, според нея, е, че болниците са доказали, че са способни да реагират и лекуват успешно пациенти в тази непозната досега ситуация.

"Това коства много ресурси, някои болници получиха дарения, други се наложи да търсят такива. Министър Кацаров трябва да преразгледа тази неравнопоставена ситуация, всички болници бяха равни в задълженията си да лекуват пациентите“, уточни Димитрова.

На мнение е, че ревизия в лечебните заведения трябва да има и тя ще отрази добре на цялата система.

"Редно е системата да бъде проверявана, от години се говори за контрола на лечебните заведения. Това е пътят, по който да се отсеят съмненията, че това, което се случва в здравеопазването, е нередно. Дълговете на болниците се плащат от нас. Трябва да се види откъде се трупат те - дали е въпрос на недофинансиране или има други причини“, коментира председателят на Българската болнична асоциация.

По думите ѝ, ако клиничните пътеки бяха реални, лечебни заведения, които не могат да финансират разлика в сумата за лечение, нямаше да изпадат в дефицит, който трябва да компенсират по някакъв начин.

Във връзка със сигналите за незаконни трансплантации, Димитрова коментира, че има пропуск от страна на Агенция "Медицински надзор".

"Дейностите, които контролира мегаагенция "Медински надзор", са разнопосочни. Така може да се размият отговорности, тъй като един ръководител е трудно да отговаря за толкова различни мероприятия. Това е от компетентността на държавата. Това е добър повод да преосмислим дали тази реформа беше правилна“, заяви Димитрова.

Има спекулации в обществото във връзка с изграждането на националната детска болница, смята тя.

"От една страна е важно да бъде обезпечена тази нужда, готви се детска болница в Бургас. От друга страна трябва да бъдем внимателни да се направи по правилния начин, за да не бъде повод за критики", уточни Свилена Димитрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК