Историческо: Молебен на български в базиликата "Св. Петър" във Ватикана

Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR - първото интервю на презвитер Иван Иванов пред българска медия

24.05.2021 | 19:15 Редактор: Десислава Атанасова

Историческо богослужение в базиликата "Свети Петър“ във Ватикана. За първи път в историята на православната църква, бе отслужен молебен на български език в криптата на папите. С българския духовник, който отслужи молитвата, разговаря репортерът на Bulgaria ON AIR - Александра Иванова. Това е първото интервю на презвитер Иван Иванов пред българска медия.

В деня на българската писменост български език зазвуча в базиликата "Свети Петър", най-голямата църква в света. Службата бе водена от презвитер Иван Иванов в криптата на папите. 

"Богослужението беше направено на български език , на славянски език така, както изисква традицията. Основните песнопения, свързани с паметта на светите братя Кирил и Методий бяха изпяти на славянски език, а на български език бяха молитвите, за да може да се разбира от присъстващите", разказа пред Bulgaria ON AIR - доц. презвитер Иван Иванов, председател на БПЦО "Св. Седмочисленици" в Рим.

Презвитер Иванов е изминал дълъг път преди да стигне до Рим. Прекарва 20 години в богословския факултет на СУ като доцент и доктор. Превеждал е на папа Йоан Павел и на папа Франциск при визитите им в България през 2002 и 2019. А днес пише история и то с български букви.

"За нас беше изключително голяма чест и духовна радост да направим това богослужение, което казваме, че е историческо, защото за първи път православен духовник служи в "Сан Пиетро", и то по повод един такъв уникален за България ден. Уникален празник, посветен на нашата просвета и култура", сподели председателят на БПЦО "Св. Седмочисленици“ в Рим.

През цялата седмица в Рим ще има чествания за празника на светите братя Кирил и Методий, посветени на техния живот и дело, българската просвета и култура. Апогеят на тържествата ще е на 27 май в древния храм "Сан Клементе". И отново за първи път - ще бъде извършена Света литургия от православни християни върху централния олтар на древната базилика.

"На 27 май се прави историческа света литургия в църквата "Сан Клементе" в Рим, на централния олтар, където негово високо преосвещенство митрополит Антоний, заедно с всички нас, служителите от неговата епархия, ще направим света божествена литургия", допълни още Иванов.

В същата базилика е живял Св. Апостол Павел. Там, той е писал част от своите послания към християните.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Отчето леко се поубъркал, няма токова нещо като славянски език - има старобългарски! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
БЪЛГАРИН
преди 2 години
МОЛЕБЕН НЕ БЪЛГАРСКИ!!!!! КО ШИ КАЖЕШ,ПУТИН !!! Сигнализирай за неуместен коментар