Анжела Димчева: Не може всеки, който иска, да живее в София

Родителите са бесни, няма места за децата им в детски градини

19.05.2021 | 17:39 Редактор: Никола Симеонов

Напрежението сред родителите продължава да ескалира след първото класиране за детски градини и ясли, при което над 10 хиляди деца останаха без място.

Мненията се поляризираха допълнително от изказване на писател от листите на ГЕРБ, че столицата е пренаселена заради хора от провинцията.

За втора поредна година детето на Емилия Тодорова не е класирано в ясла. Тя е категорична - опитите това да се случи стават все по-трудни, дори невъзможни.

"Още една година вкъщи - мъжът ми да работи двойно и тройно повече или частна ясла и аз да работя двойно и тройно. Частната ясла е от 500, 600 нагоре до 1000 лв. стига, но и там места няма, цената е на една минимална заплата и отгоре", каза тя.

И докато хиляди родители като Емилия в столицата търсят вариант кой да гледа децата им, писателят Анжела Димчева, която беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните избори, нажежени мненията в социалните мрежи.

На въпроса как със заплата от 1000 лв. се плаща частна детска градина тя отговори:

"Ако аз съм в общинския съвет ще предложа една минимална заплата на родител чието дете не е класирано, това е достатъчно".

Според нея причината за големия брой некласирани деца е пренаселването на София.

"Това беше грешка на Жельо Желев - да разреши без никакви критерии София да се заселва от провинцията. Кажете ми в коя държава в света и Европа общината се грижи за всички деца и ги настанява в детски градини, няма такова нещо", смята Димчева.

И е категорична отговорността е на всеки гражданин.

"Аз съм си гледала моите две деца с разлика 6 години вкъщи, не са ходили на детска градина. Ако аз бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов и да развивам местната икономика. Пустеят детските градини в страната. Ако трябва няма да работят тук хората, ще им се осигури работа", добави Димчева.

"Никой не може да каже на кой да дойде в София, причината е, че тук има работа, за съжаление или за радост нямат друга алтернатива в родните си места, никой не е тръгнал от хубаво. С какво тези хора там да си гледат децата, с какво да се издържат и да се хранят като предприятия и всичко се затри, изкупи, продаде на безценица", каза Емилия Тодорова.

Анжела Димчева стои зад думите си и не смята, че трябва да се извини на някого независимо от заплахите, които е получила.

"Докато не се въведе критерий за уседналост в София, не може всеки който реши да работи да идва тук, трябва критерий за ценз и постижения", категорична е тя.

И дори предлага решение на проблема:

"Аз предлагам да се направи промяна в закона и да се осигури финансиране от държавата за децата, които не могат да влязат, а не да се използва език на омразата".

"Смятам, че като данъкоплатец ми се полага този шанс  - детето ми да бъде разиграно на тото, да видя какъв късмет има и ако случайно бъде прието, отивам да пускам фиш за спортния тотализатор, може да се случи чудо", каза още Тодорова.

И докато Емилия се надява на чудо, вярва, че не е важно къде си роден, а с какво можеш да допринесеш за развитието на града, в който живееш.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
89 rate up comment rate down comment 27
анонимен
преди 2 години
Никой не е длъжен да осигури места в детските градини и места за паркиране на всички селяни Сигнализирай за неуместен коментар
6
65 rate up comment rate down comment 3
Ани
преди 2 години
Не са важни децата. Важно е,че на улица има по 2-3 казина и телевизиите ни набиват рекламите през 3 минути. Приоритета е комарджийството в тая държава. Сигнализирай за неуместен коментар
5
60 rate up comment rate down comment 21
Провинцията
преди 2 години
А, защо Вашата Престъпна Организация-Герб рекетира малкия бизнес в областните и малки градове и създава роби на местния феодал и принуждава хората да търсят спасение в София? Сигнализирай за неуместен коментар
4
51 rate up comment rate down comment 2
Биси
преди 2 години
Цяла България е 4-5 града,няма малки градчета,няма села..навсякъде се обезлюдява..От картата на БГ тъжно се заличават и изчезват населени места,някога пълни с живот .. Сигнализирай за неуместен коментар
3
21 rate up comment rate down comment 0
Биси
преди 2 години
Цяла България е 4-5 града,няма малки градчета,няма села..навсякъде се обезлюдяваОт картата на БГ тъжно се обезличават и изчезват населени места.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
43 rate up comment rate down comment 22
стоян терпешев
преди 2 години
ами задължително жителство и изселване Сигнализирай за неуместен коментар
1
46 rate up comment rate down comment 28
Свищов
преди 2 години
Нека да заповяда госпожата да поживее една-две години в Свищов и да "развие местната икономика"! Места в детските градини има, но да я видим какви доходи ще си осигури. Да не се окаже, че и за минимална заплата ще си мечтае. Сигнализирай за неуместен коментар