"Четири лапи": ЕК да обърнат внимание на условията в зоопарковете у нас

Отглеждането на животните продължава е свързано с трудности и проблеми

18.05.2021 | 19:50 Редактор: Искра Ангелова

В Световния ден на зоологическите градини организацията "Четири лапи" с призив за промяна на условията, в които се отглеждат животните. Към кампанията се присъединяват и много познати лица. А наша проверка показва, че не липсват и добри примери.

Екзотичните обитатели на Софийския зоопарк все ден посрещат на гости десетки семейства с любопитни деца. Отглеждането на животните обаче продължава е свързано с трудности и проблеми.

"Един от проблемите е старата материална база на много от зоопарковете. От 60 години е тази база, все още не могат да я реновират и да я подобрят", каза ръководителят на "Четири лапи" Магдалена Пенева.

"Светът не е само шоубизнес, блясък, готини неща, светът е всичко, което ни заобикаля, а ни заобикалят много неща, има много несправедливост. Особено когато е спрямо животните, които не могат да се грижат за себе си в този им вид", коментира журналистът Ники Кънчев.

Наред с порочните практики обаче не липсват и добри примери.

"Концепцията на нашия зоопарк е такава, че всичко е без бетон, без изкуствени настилки, всичко е с естествени материали, колкото може по-големи волиери или клетки. И по-голям простор и за хората, и за животните, с много зеленина", споделиха от Бургаския зоопарк.

За лошите условия у нас вече е сезирана и Европейската комисия. От "Четири лапи" са стартирали подписка с призив към Европейската Комисия да обърне внимание на условията в българските зоологически градини. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК