Къде ще се ползват новите самолети, включващи се в борбата с градушките?

Само за седмица са извършени 12 полета

18.05.2021 | 18:12 Редактор: Искра Ангелова

За първи път в България самолети се включват в борбата с градушките. Те ще се използват в онези части от страната, които не могат да бъдат защитени с ракети. Самолетите и командният пункт се намират на летище "Горна Оряховица".

Новите самолети ще се използват на изток от Плевен и на Север от Стара планина - територии, които досега не са били защитавани. Чуждестранни пилоти и радаристи вече обучават 12 български пилоти как да атакуват градоносните облаци, използвайки сребърен йодид.

"Самолетният способ е много по-евтин от ракетния. Сребърният йодид е с кристална структура като на самите ледообразуващи ядра. Целта е изкуствените зародиши, които ние внасяме - става борба за вода, така че градовите зърна да са много, но с малък размер. Ползваме опита на австрийци, германци, аржентинци, гърци", каза изп. директор на Агенцията за борба с градушките инж. Ваньо Славеев.

"Тенденцията е да засяваме и върха на облака, така че по мощните облаци да бъдат обработени и в горната част. Към момента летим до височина 3 км и 200 метра", допълни метеорологът към Агенцията за борба с градушките Цветелина Димитрова.

Само за седмица с новите самолети са извършени 12 полета.

"В момента имаме два готови самолета, които чакат да се даде заповед за излитане, като командата дават радаристите с точни координати как да се обработва облака. След командата - до 25 минути вече са в облака и го обработват. От 12 май работим, засега имаме 12 полета, средно по час и половина на самолет", коментира учителят на пилоти Андреас Кастелас.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК