Рашков за шефовете на службите: Смятам да си вземат едни много по-дълги отпуски

В интервю той разказа, че са образувани проверки по действията на МВР на протестите през лятото

18.05.2021 | 17:31 Редактор: Здравко Черкезов

Ще има още рокади в ръководството на министерството на вътрешните работи. За това предупреди служебният вътрешен министър Бойко Рашков след отстраняването на няколко директори и главния секретар на МВР. В интервю за Българското национално радио той съобщи още - службите за сигурност, чиито ръководители са в дълъг неплатен отпуск, са повикани на разговори при служебния премиер Стефан Янев.

В 45-минутното интервю Рашков разказа, че са образувани проверки по действията на МВР на протестите през лятото, които станаха причина с поста си да се раздели главният секретар Ивайло Иванов. 

"Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите", каза вътрешният министър.

Проверка ще установява и законови ли са рокадите, извършвани в министерството през изминалото управление

"Те са направили размествания и други кадрови промени със стотици. Затова нека много внимават онези кресльовци, политически, когато правят изказвания неподготвени", посочи той.

Директорите на спецслужбите, излезли в отпуск, са поканени на разговор при премиера Стефан Янев, обяви още Рашков. 

"Сменя се правителството, на което те трябва да служат така, както повелява законът. Излязоха в отпуск по време на жътва. Предполагат, че може и на тези избори да не се излъчи правителство и затова за по-сигруно да вземем едни отпуски до септември. Аз смятам да си вземат едни много по-дълги отпуски", обеща служебният министър на вътрешните работи.

И заяви, че като министър няма да може да работи с част от ръководството на държавното разузнаване

"ДАНС, която аз дълго време наричах Агенция за ДС, извършваше престъпления във връзка с използването на СРС. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам ,на какво основание – да работя с такива хора? Аз съм убеден, че ще се наложи да сменяме ръководители", категоричен е Рашков.

Толерансът към прокуратурата от МВР пък бил дотук, предупреди още Рашков, който отправи публични атаки към сегашни и бивши държавни обвинители. 

"Гешев няма да има вече възможност да смята някоя от службите на МВР за подчинени му като главен прокурор. Такива ръководители на прокуратурата като Цацаров и Гешев на практика режат клона, на който стои прокуратурата в Република България", заяви вътрешният министър.

Настоящият председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е бивш работодател на настоящия началник на кабинета на Рашков – Елена Фичерова. В писмен отговор на медийни запитвания от антикорупционния орган заявяват, че Фичерова е била дисциплинарно уволнена заради конфликт на интереси, след като е участвала в процедура по избор на самата себе си начело на дирекция в институцията. 

На практика, еднодневното "пребиваване" на Елена Фичерова-Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото й възнаграждение. През август 2019 г. и февруари 2020 г. индивидуалното месечно възнаграждение на Фичерова е увеличено.

Елена Фичерова-Караиванова е дисциплинарно уволнена със заповед на Сотир Цацаров от 26 март 2020 г. от заеманата от нея длъжност началник-отдел "Човешки ресурси". Основанията за налагане на наказанието са установени нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения. 

Фичерова е била част от партията на бизнесмена с 18 обвинения – Васил Божков. 

"Тя ми обясни, че преди няколко месеца, включвайки я в листи за изборите, тя е поискала да бъде заличена и е била заличена от тези листи. Ако събуди у мен някакво съмнение, няма да се поколебая да я отстраня", каза Рашков.

Отстранените кадри на ръководни позиции в МВР от Рашков до момента са трима.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години