Сигнал: Колосална сеч и деформиране на скални ридове в община Костенец

Потребител е изпратил снимки в платформата Helpbook

18.05.2021 | 23:01 Редактор: Анисия Иванова
Сигнал: Колосална сеч и деформиране на скални ридове в община Костенец

След предприетите действия по модернизацията на ЖП линията Елин Пелин - Септември граждани искат преразглеждане на проекта и внимателна проверка по всички аспекти на начинанието. В платформата на Helpbook.info постъпи сигнал, който засяга немалко възникнали въпроси по случая:

"Текущият сигнал е свързан с модернизирането на жп линията Елин Пелин - Септември. Конкретно, снимковият материал е направен в рамките на община Костенец. Чрез кратка ретроспекция можем да установим няколко интересни факта за проекта.

1. Първо началната фирма изпълнител е сменена с GP Group, като с или без причинно-следствена връзка цената на проекта се е покачила няколко десетки млн.лв.
2. Поради известни и неизвестни причини финализирането на проекта е отложено за края на следващия програмен период– 2030 г.
3. В него никъде не е упоменато извършването на залесяване, което поражда въпросът: "Как би било възможно възстановяването на растителността (поне частично)?"
4. Черешовидната поанта печели последната актуална информация, за наличието на известно количество уран, в дадени части от скалния рид. Въпреки установяването на горното, проектът не бива прекратен, а частично променен.
Използването на европейски средства и горски активи в името на общото благо е чудесно само по себе си.

За съжаление предвид фактите и наличната гледка, у мен се заражда леко съмнение, че характерът на случващото се е именно такъв на 100%. Наблюдава се масово унищожаване на горската растителност, безвъзвратно модифициране на горската инфраструктура и заличаване/промяна на образуваните с години скални ридове“.

Снимка: Helpbook

2
1 rate up comment rate down comment 0
Карауланов
преди 3 седмици
И ние още се борим с проекта Елин Пелин - Вакарел-работят незаконно с изтекъл ОВОС още от октоври 2020г с урана същата работа и куп нарушения! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Kiro
преди 1 месец