МТСП: Проект за 75 млн. лв. намери работа на 10 876 души

"Работа" е дал шанс за реализация на пазара на труда и на 1 663 роми

18.05.2021 | 12:16 Редактор: Тодор Петров
МТСП: Проект за 75 млн. лв. намери работа на  10 876 души

Общо 10 876 безработни и неактивни лица са намерили ново работно място по проект "Работа". По-голямата част от тях са с основно и средно образование. Проектът се изпълнява от Агенцията по заетостта и се финансира със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Дейностите по мярката приоритетно се реализират в общини с висока безработица, която е над средната за страната. Общият бюджет на проекта е 75 млн. лв. До момента са сключени 1 565 договора с работодатели за осигуряване на заетост. В 12 общини са назначени специалисти, които са пряко ангажирани с активирането на безработните и неактивни лица.

Проект „Работа“ е дал шанс за реализация на пазара на труда и на 1 663 роми, 348 безработни с увреждания, 147 участници в неравностойно положение. Преди да започнат работа, обучение са преминали 2 399 безработни. Общо 488 участници в проекта са преминали курсове по  „Дигитални компетентности“, „Инициативност и предприемачество“ и „Умения за учене“.

Сертификат за професионална квалификация са получили 2 123 безработни, които основно са обучавани в специалностите „Озеленяване и цветарство“, „Основни и довършителни работи“, „Парково строителство и озеленяване“, „Текстообработване“ и други.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК