Проф. Чорбанов: Имунитетът при преболедувалите Ковид-19 е много по-мощен и траен

Според него допълнителните бустерни дози ваксини са бизнес

18.05.2021 | 11:08 Редактор: Никола Симеонов
Проф. Чорбанов: Имунитетът при преболедувалите Ковид-19 е много по-мощен и траен

"Всички рискови групи трябва да бъдат задължително ваксинирани, защото при тях рискът от заболяване с вируса е много по-голям, отколкото риска ваксината да не е такава, каквато се очаква да бъде". Това каза проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той обясни, че имунитетът при преболедувалите Ковид-19 е много по-мощен и по-траен, защото среща с целия вирус дава възможността да припознае отделните негови компоненти, затова имунитетът е по-дълбок.

Имунологът коментира, че когато една ваксина е ефикасна, наличието на малка мутация на вируса не я прави неефикасна:

"Т-клетъчният имунитет е това, което в най-голяма степен предпазва организма, който няма проблем от този тип мутации, които възникват. Така че хора, имунизирани пълноценно с ваксина, която работи, би трябвало да бъдат предпазени", каза той пред БНР.

Според него това, че се готвят 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините, е бизнес и идея да се абонират населенията на държавите да се ваксинират срещу новите варианти на вируса.

"Няма никаква основателна причина постоянно да се правят нови ваксини, при положение, че те използват само един спайк протеин, който има десетки участъци, които се разпознават от имунната система. Наличието на мутация в някоя от тях не го прави неразпознаваем", подчерта той.

Андрей Чорбанов изрази скептицизъм към ваксинирането на деца срещу коронавируса, защото не минало достатъчно време, за да бъдат наблюдавани всички странични реакции от ваксините.

Българската ваксина срещу Ковид-19 ще бъде представена на Световния конгрес по ваксини през октомври, съобщи директорът на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
Съгласна съм с всяка дума Сигнализирай за неуместен коментар