България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бъдещето на библиотеките: Да се кооперират и дигитализират по-бързо

Наблюдава се бум на аудиокнигите, заяви Спаска Тарандова

18.05.2021 | 08:06 Редактор: Никола Симеонов

Дигитализацията на библиотеките у нас е един от основните акценти на 15-ата Националната библиотечна седмица, организирана от Библиотечната асоциация и Фондация "Глобални библиотеки - България".

"Сигнализираме за необходимостта да има национална програма и стратегия за координация и дигитализация между различните видове библиотеки - университетски, регионални, общински, читалищни. Идеята е да може библиотеките да се кооперират и да се дигитализира съдържанието по-бързо", заяви Спаска Тарандова от Фондация "Глобални библиотеки-България" в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ в условията на Ковид-19 необходимостта от дигитализация е проличала още повече.

"Бяхме поставени в условия на изолация и хартиените книги трябва да престояват по 72 часа преди да бъдат ползвани, а имаше и периоди, в които не можехме да излизаме. В този момент пролича, че дигиталното съдържание, което библиотеките предоставят, е крайно недостатъчно с оглед на нуждите", добави Тарандова.

Тя смята, че пандемията е ускорила този процес.

"Отдавна говорим, че читателските навици се променят. Но до момента дигитализацията ставаше чрез проектно финансиране, а всяка програма има своите изисквания и затова всяка от библиотеките избира каква част от своите колекции да бъде дигитализирана. Основните са свързани с опазване на периодичния печат, който е до 1944 г. - те са ползвани от изследователи и студенти. Там има най-много проблеми с хартията. Другите са някакви по-редки издания", каза още Тарандова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и въпроса с аудиокнигите.

"Решението е да има достатъчно предлагане. Едно време хората си казваха, че аудиокнигите няма да вървят. А сега се наблюдава абсолютен бум. Децата и учениците обаче трябва да четат на хартиени носители, а електронните ресурси само да допълват навиците, които се градят на хартия", добави Тарандова.

Категорична беше и че дигитализацията е свързана с технологичното обновление на компютърната база в библиотеките. Допълни също, че е необходим диалог относно пиратството, за да се избегне омагьосания кръг, в който читатели свалят такова съдържание, а писателите въобще не искат то да бъде качвано, за да не бъде злоупотребявано с него.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК