Паркоместа в София се ползват незаконно и безплатно от министерства и институции

Това обяви общинският съветник Борис Бонев

17.05.2021 | 19:27 Редактор: Искра Ангелова

Над 1000 паркоместа в центъра на София се ползват незаконно и безплатно от министерства и институции. Това обяви общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София". От организацията настояват за драстично намаляване на служебните абонаменти на институциите.

Натоварен трафик, задръстени улици и липса на паркоместа – така изглежда центърът на София през работните дни. Причината до голяма степен се крие в големия брой служебни паркоместа, категорични са от организацията "Спаси София".

"Много от министерствата и институциите са си позволили да си поставят табели "Не важи за табели на МВР", с което затварят цели улици", каза Бонев.

И дава пример с някои конкретни институции.

"В Министерството на транспорта имат служебни места само на "Дякон Игнатий", същевременно по улица "Гурко" са 18 места", допълни Бонев.

А институцията с най-много служебни паркоместа е Народното събрание, следвано от МС, Социалното министерство и Столичната община. 

От "Спаси София" имат конкретни предложения и са внесли доклад в общината. 

"Не повече от 20% от местата в една зона зелена или синя да могат да бъдат подобни места. Между две пресечки да не може повече от 40% от местата да са в подобен режим, за да не се получават цели улици, които имат само и единствено подобни места", категоричен е Бонев.

От групата на ГЕРБ/СДС смятат да внесат доклад за по-цялостна реформа за паркиране в града, предвижда се и намаляване на паркоместата за служебни автомобили.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК