8-те фирми от едрия бизнес са получили от ББР средно по 100 млн. лв.

Това е новата прасе-касичка на олигарсите, смятат от "Демократична България"

17.05.2021 | 18:50 Редактор: Никола Симеонов

Министерството на икономиката разпореди ревизия на Българската банка за развитие след разкрития на служебния министър за подпомагане на определени фирми.

Осемте фирми са получили средно по 100 млн. лв. Всички те са част от едрия бизнес. 

"8 фирми са получили 900 млн. така че това заключение е ясно. ББР е държавна, направена е, за да подкрепя малкия и средния бизнес. За какъв малък и среден бизнес говорим, когато се отпускат милиони", заяви говорителят на служебното министерство Антон Кутев.

Най-много пари са получили компания на Румен Гайтански и четири фирми, свързани с Делян Пеевски. Според Владислав Панев от "Демократична България“ крупните суми са дадени на губещи фирми срещу ниски лихви и висока давност. 

"Всъщност след тази сделка Румен Гайтански прибра едни 150 млн. лв, а фирмата "Роуд" остана да дължи на ББР 10 години срок за плащане. Една банка не може да отпусне на свързани лица повече от 25% от собствения капитал на самата банка. Ако приемем, че е 1 млрд. и нещо на ББР – максималната експозиция на свързани лица е 250-300 млн. лв. така че ако се докаже, че тези 4 кредитополучателя са свързани с Делян Пеевски – тогава ББР е извършила много сериозно законово нарушение", каза Панев.

Банката за развитие смени своя директор преди година по разпореждане на премиера Бойко Борисов, а мотивите бяха подобни на тези, които сега предизвикат спешната проверка. 

"Това е държавна банка. Затова принципалът да свиква борд и да освобождава всичко в нея", заяви Борисов на 8 април 2020 г.

"Внушава се, че даваме някакви кредити големи на бизнеса, но не се говори по същество за фактите", каза бившият директор на ББР Стоян Мавродиев. 

Фактите тогава сочеха, че банката е отпуснала 75 млн. лв. на дружеството "Свети Георги Груп“, чийто годишен приход е едва 2000 лв. Малко преди това държавата увеличи със 700 млн. лв. капитала на финансовата институция за помощ на малките и средни предприятия в пандемията. Сега се разбира, че фирмите, получавали стотици милиони при изгодни условия, са повече от една. 

"Последните годни ББР стана прасенце-касичка за няколко олигарха и това не е никаква тайна. Това е новото КТБ. Преди по време на Цветан Василев КТБ беше използвана от олигархията за необезпечени кредити. В последствие банката фалира, но властта се научи, че няма нужда да използва частна банка, за да обслужва собствената си клиентела", добави Панев. 

"За мен големият въпрос не е дали е обезпечен, а дали той изпълнява политиката на държавата, защото ако той е раздаден на големите фирми, а не на малките – каква е ролята на ББР", каза още Антон Кутев.

От Българската банка за развитие излязоха с писмено становище, в което се посочва, че осъществяват дейността си съгласно закона, а приоритетите са били съобразени с политиката на действащите правителства, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средни предприятия. От банката посочват още, че отпускането на кредити се извършва преимуществено със собствен ресурс.

От днес държавата придобива 100% от ББР.

А лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира: 

"От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите. Искаме да чуем и каква е позицията на ИТН по ревизията ѝ?".

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ха
преди 2 години
Докато пишехме декларации да идем до село ,а черният генерал ни рисуваше камиони с трупове и катафалки се оказа че Коджачекмеджан бююк и Мамин праско са крали като за последно.. Сигнализирай за неуместен коментар