Здравният министър: Всички искаме мерките да паднат, но опасността не е преминала

80% от починалите от Ковид-19 у нас са над 60 г., подчерта д-р Кацаров

17.05.2021 | 14:27 Редактор: Юлия Христова
Здравният министър: Всички искаме мерките да паднат, но опасността не е преминала

80% от починалите от Ковид-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст. Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров във видеообръщение, в което призовава българите да се ваксинират.

"Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне", каза още Кацаров.

Ние, за съжаление, и по този показател сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък, посочи здравният министър.

"Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска", увери той.

Кацаров напомни,  че ваксинацията е безплатна, независимо дали хората са здравноосигурени или не. От достигането на колективен имунитет пък зависи колко дълго ще продължат мерките. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК