Полицейското насилие на протестите - причина за освобождаването на Ивайло Иванов

В решението е посочено, че той е пряко отговорен за настъпилите вредни последици

16.05.2021 | 12:30 Редактор: Десислава Атанасова

Един от мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност е полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от съобщение в секцията за правна информация на сайта на Министерския съвет. 

В него се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

По време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък. 

Визират се действията на 2-ри септември, когато напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира, и са допуснати сблъсъци, при които са пострадали хора с агресивно поведение, но също така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение от петък е посочено, че главният секретар на МВР, е пряко отговорен за настъпилите вредни последици. Още в петък вечерта президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
3 rate up comment rate down comment 3
Валерия
преди 1 месец
Имам достатъчно материали за издевателствата и нарушаване на гражданските права на протестиращите над 300 дни. Ако сте готови, можем да предявим граждански иск. Тел. За контакти: 0876028664 Сигнализирай за неуместен коментар