Пулман - "Mерцедес"-ът за милиони, возил Тодор Живков, Коко Шанел, Муамар Кадафи

Уникална изложба на ретро класики в НИМ

16.05.2021 | 15:00 Редактор: Десислава Атанасова

Ако през годините е имало кинопродукция, която е показвала последните и най-модерни коли, то това е поредицата за тайния агент 007. Но и там дори не присъства скъпоструващият "Mерцедес Бенц 600 - Пулман". За сметка на това държавният глава Тодор Живков е притежавал това бижу. Моделът, който е избрал е наистина специален. От него са произведи само 26 броя. Днес в света, в движение са, само 4. 

"Мислено е конкретно за повишаване на надеждността и безопасността на охраняваното лице, което се осигурява в автомобила. Което за времето си е качествен скок, не само на мисленето, но и чисто технологично, ако щете", обясни говорителят на НСО Веселин Нинов

Почти няма диктатор, президент или монарх в света, който да не притежава по един мерцедес от серията. Независимо дали с 4 или 6 врати, в кабината на луксозната кола през годините се качват Кралица Елизабет, Саддам Хюсеин, Ким Чен Ир, Муамар Кадафи и Ричард Никсън.

Такъв "Мерцедес" си купуват и Коко Шанел и Джон Ленън. Производството обаче спира през 1981 година. Това обаче не е единствената скъпа кола, която ползва БКП, за да посреща важни гости. 

"Тези три автомобила, които може да видите днес се поддържат единствено на доброволните професионални усилия на нашите служители. Нямаме целево финансиране за поддръжката на тези коли", уточни още Нинов.

"Мерцедес"-ът 600 Пулман днес се оценява на над 1 млн. щатски долара. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Иван Кънчев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК