Донкин: Роман на Вазов, написан преди 125 години, звучи актуално и днес

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" има надежда в новото служебно правителство

14.05.2021 | 21:38 Редактор: Искра Ангелова

Новият спектакъл в Народния театър "Иван Вазов" - "Нова земя", звучи актуално и днес. Кои са хроничните страдания на един народ?

"Не само това, което е написал Вазов в "Нова земя", звучи актуално днес. Много пъти съм говорил на тази тема и тя е жалка. Романът е написан през април 1896 и ние го направихме 125 години по-късно. Това, което е написано тогава и касае единението на България, звучи актуално. Основната тема, която е вътре, тя е изключително важна и болезнена в нашето време - мястото, наличието и участието на интелигенцията в обществения живот на държавата", каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че този роман е бил подгонен и унищожен.

"Иван Вазов в един момент решава и казва: "Добре, аз не съм го писал това. Няма да пиша повече". А той е едно естествено продължение на събитията от "Под игото". Има ли интелигенция сега? Ако я има - не може да съществува въпросът "Къде е?". Аз си мисля, че я няма, не е подкрепа. Имаше някаква група, когато беше създадено по повод замърсяванията в Русе, тя прерасна в нещо друго и впоследствие голяма част от тези хора бяха привикани, бяха вкарани в парламента. На други им се дадоха агенциите за чужди помощи", допълни Донкин пред Bulgaria ON AIR.

По думите някои от тях са били огорчени и са напуснали София.

"Проблемът е, че това не го осъзнаваме и не правим нищо по този въпрос. По-удобно е, когато интелигенцията я няма. Разединението е проблемът", посочи директорът на Народния театър.

Според него след 90-та година нищо не се е променило.

"Тази пиеса, която започнахме вчера, показва последните години от живота на Вазов, Балканската война. Това са зрелите, философските години на Вазов. Предричам голям успех на тази пиеса. Всичките текстове са автентични, те са извадени от мемоари, не е измислена ситуация. Накрая има страхотен монолог на Вазов, в който той казва: "Изобщо не подценявайте българския народ", добави Марус Донкин и подчерта, че 30 години народът няма доверие в институциите.

Той подчерта, че има надежда в новото служебно правителство.

"Тук не са събрали партийни членове на една партия. Но тези хора ги е събрала някаква идея, те са създали някаква общност", категоричен е Донкин.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
До Валентин...
преди 2 години
Болен мозък. Вие българите изначало се раждате с бъг в главите и робско самозъзнание. Без "господарие" вие не успявате да възприемете света нито да си обясните нечие битие. Родени сте за роби и това най добре подхожда на вашите усещания и нагласи. Вие сте неспособни да разбирате че хората (за небългари говоря) могат да бъдат свободни и да държат на достойнството си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Валентин Кебеджиев
преди 2 години
Здравейте.Аз съм с потекло и имоти от гр.Сопот и Ви поздравявам за участието в OnAir 14.05.21.Приятел съм и с кмета Деян Дойнов.Ив.Вазов е бил един вярващ в Бога и обичащ природата човек,родолюбец.Смятате ли че полит-враговете му тогава,а и днес са ръководени от външни господари и затова не вървят нещата.Например негов роднина е Григорий Вазов,който е масон.Е това добро ли е за БГ.Мисля че не.Поздрави.Валентин Кебеджиев,София. Сигнализирай за неуместен коментар