Психолог: Служебният кабинет е тук, за да покаже, че може да се решават проблеми

Огромна част от хората изпаднаха в психическа криза заради Ковид-19, заяви той

14.05.2021 | 21:35 Редактор: Жаклина Иванова

Хроника на кризите: Какво е поведението на обществото? Може ли да се постави диагноза на  45-ото Народно събрание? Преживявания и психологически баланс: Какво е определящо за дневния ред на хората?

"Фактът, че някой е извадил пистолет, и е стрелял по друг човек, показва, че една голяма част от хората в България са на ръба на психичното си изгаряне", заяви психологът Христо Монов за "Денят ON AIR".

Той допълни, че коронавирусът и начинът на реакции на световния елит към него, са направили така, че огромна част от хората да изпаднат в психическа криза и перманентен дълъг стрес поради икономически и личностни причини.

Монов подчерта, че много семейства не могат да живеят заедно дълго време на едно място. Други причини за стреса са загубата на работа и непрекъснатото облъчване с негативна информация.

"Защо трябваше да се прави брифинг на НОЩ в 22 часа вечерта, за да се каже, че от пожарите в Чернобил нямало радиоактивно замърсяване? Това беше целенасочено мачкане. Един несигурен човек е много лесен за управление", коментира още психологът.

Специалистът обърна внимание на това, че травмата след видяно убийство и самоубийство е огромна. Той отбеляза, че ако се работи добре, тя се преодолява, но все пак остава за цял живот.

"Тази ковид паника е добре насаждана, тя предизвика икономическа, социална и политическа криза. Последствията ще бъдат много дълги - върху цели поколения. Учениците забравиха какво е училище. В доклада на ЮНЕСКО се дава информация, че за последните 2 години неграмотните деца в света са се увеличили със 100 милиона", каза Монов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Относно изборите и политическата ситуация в България, психологът подчерта, че наблюдаваме народ, който се лута в изборите си. 

"Българският избирател е отчаян, искрено търси нов спасител", заяви още той.  

"Много от българските избирате, понеже са в дълга криза, не реагират с рациото си, а с първосигналната емоция. Дори хора с добро образование и добър социално-икономически статус са готови да се поддадат на емоцията, а не на разума" отбеляза Монов.

По думите му, България е в един перманентен разпад от век. Той допълни, че служебният кабинет е тук, за да покаже, че може да се решават проблеми. Психологът е категоричен, че има много какво да се направи в сферата на образованието. 

"Да  се отворят още други ден университетите. Нашите студенти загубиха всякаква мотивация и способност да се обучават, а все пак те са бъдещето на нацията", призова психологът.

"Виждам реалната ситуация с учителите. Тези хора понесоха много. Сега, половината ден са присъствено, половината - онлайн. Това е непрекъснат стрес за тях. Правителството може да отпусне 5 дни отпуск например. Говорили сме да изготвим специални програми за тези хора, за да се възстановят", добави Монов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК