Уволнената шефка на НАП: Няма никакви мотиви, това е явно политическо решение

Асен Василев: Учуден бях, че не бяха взети мерки по-рано

14.05.2021 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет продължава с кадровите промени по върховете на държавната администрация. Уволнени са директорите на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници". 

С телефонно обаждане късно вечерта в четвъртък на 13 май Галя Димитрова разбира, че е освободена от поста изпълнителен директор на НАП. 

"Никаква причина, никакви мотиви. Единствената среща с министъра, която имах, не беше повече от 15 мин. Той всъщност ми поиска определена информация, която беше очевидно, че ще търсят някакви проблеми. Даже не ме попита какви ще са приходите за бюджета, което мисля, че е най-важното сега. Това е явно политическо решение, макар че аз не съм политически назначена", коментира Димитрова. 

Мотивите за смяната в приходната агенция дойдоха на следващия ден, лично от министъра на финансите Асен Василев.

"Системна ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове. Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на НАП не бяха предприети по-рано", обясни служебният финансов министър.

"При рекордните резултати, които сме постигнали, това е просто нелогично, необяснимо", каза още Димитрова.

Новият шеф на НАП беше представен пред медиите, но не му беше дадена думата. За поста е избран културистът Румен Спецов. Новият директор освен с финансовата си биография е известен и с победите си в редица състезания по бодибилдинг, занимава се и със здравословно хранене. 

Спецов има над 10 години стаж в НАП. Експерт е в областта на данъчните измами. Именно с фокус ревизия на средствата в държавата и строг контрол, ще са първите задачи на новия директор на агенцията. 

А Галя Димитрова определи избора на Спецов за директор на НАП като много странен.

Смяна има и в ръководството на Агенция "Митници". Заради доклада на ОЛАФ с поста си се разделя Георги Костов. Заменя го Павел Тонев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
калинки
преди 2 години
Само заради изтичането на личните данни на 5 милиона българи, тази "калинка", която дори не благоволи да прекъсне че отпуската си, трябваше да лежи в затвора! А тя реве, я уволнили! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 2
бг смешки
преди 2 години
ами причината Моме е че нищо не правиш ! има над 20 млрд несъбрани данъци . ти и финансовото минстерче сте за затвора ! кво ще кажеш за тва ... Сигнализирай за неуместен коментар