Финансовият министър каза защо са сменени шефовете на НАП и Агенция "Митници"

В следващите два месеца ще има проверки на фирми с големи касови наличности

14.05.2021 | 12:53 Редактор: Тодор Петров
Финансовият министър каза защо са сменени шефовете на НАП и Агенция

Министърът на финансите Асен Василев представи екипа си и определи основните приоритети в работата на новото ръководство на приходните агенции.

Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, заместник-министърът на финансите Ваня Стойнева ще бъде с ресори възстановяването на европейските средствата, държавните помощи и координацията по Плана за възстановяване, заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър ще има задачи в областта на присъединяването на страната ни към еврозоната, одита на евросредствата, както и подготовка на програмата за дълговата политика на МФ.

От днес изпълнителен директор на Националната агенция за приходите е Румен Спецов, а за директор на Агенция "Митници" е назначен Павел Тонев.  

Министър Василев съобщи, че приоритетите пред новото ръководство на приходните администрации ще са увеличаване на събираемостта на приходите, като се направи особен фокус върху големите данъкоплатци и се премахне терорът, който е върху малките данъкоплатци, както и върху фирмите и подизпълнителите им, които потребяват публичен ресурс. 

Финансовият министър съобщи данни за периода 2017-2020 г., според които само 55% от начислените ревизионни актове на НАП са събрани, а 45% не са събрани – начислени са 4 029 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 252 379 000 лв. 

Като част от мотивите си за промените в НАП, Асен Василев каза, че ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост – от издадените актове само 66,5% са потвърдени изцяло или частично, а според министъра, това говори за качеството на ревизионните актове. 

Василев анонсира, че в следващите два месеца ще има проверки на фирми с големи касови наличности и които системно теглят големи суми пари – ще се проверява дали касовите наличности са в касите, както и защо се налагат такива тегления, защото всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група.  

Сред приоритети пред Агенция "Митници" ще бъде докладът на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет – въпреки взетите мерки досега, ще продължи да се работи по тази тема, освен това вчера в МФ е получeно писмо за 55 млн. евро за евентуално възстановяване в европейския бюджет. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години