7 пъти повече опити за незаконно влизане у нас през границата с Турция

Венцислав Катинов: "Гранична полиция" работи професионално и отговорно

14.05.2021 | 12:41 Редактор: Юлия Христова
7 пъти повече опити за незаконно влизане у нас през границата с Турция

Зам.-министър Венцислав Катинов се запозна с организацията на работата на "Гранична полиция" в участъци от българо-турската и българо-гръцката граница и на ГКПП - Капитан Андреево. Той поясни, че целта му е да се запознае на място с ефективната охрана и същевременно - да засвидетелства подкрепата на ръководството на МВР към служителите.

И подчерта, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет. Зам.-министър Катинов обсъди с професионалния състав създадената организация за противодействие на миграционния натиск.

На място зам.-министърът се запозна  със състоянието на оперативната обстановка и възможностите на използваните системи за наблюдение и охрана на границата. Той посети  локалния координационен център в ГПУ-Свиленград и  ГПУ- Ново село и се запозна с  условията, при които граничните полицаи работят, както и с техническата им обезпеченост.

От 1 януари до 30 април опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно през българо-турската граница са с почти 7 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 година. Служителите на ГД "Гранична полиция“ не са допуснали 3978 нелегални  имигранти да влязат в страната. Задържали са 147 /27 - на ГКПП, 120 – извън зоните на ГКПП/. Най-много са задържаните от Сирия, Афганистан и Ирак.

Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години