Доц. Киселова за служения кабинет: Президентът дава знак за възстановяване на демокрацията

Не е невъзможно провеждането на избори 2 в 1, смята специалистът по конституционно право

13.05.2021 | 21:50 Редактор: Десислава Атанасова

Какви правомощия има служебният кабинет и докога ще управлява? 

"Изключение е само, че няма Народно събрание, законови промени не могат да се правят.  По-скоро стремежът е за нормалното функциониране на държавата. Задачата на служения кабинет е да организира изборите. Във външната политика ще бъде следвана националната такава. По-скоро във вътрешнополитически план, след като е толкова широка палитрата от служебни министри, президентът подава знак, че това е възстановяване на нормалното функционира на българската конституционна демокрация." Това заяви в предаването "Денят ON AIR" специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя обясни и какво би последвало, ако отново се стигне до патова ситуация и не се излъчи правителство след изборите на 11 юли. 

"Президентът не може да разпуска НС в последните 3 месеца от своя мандат. В публичното пространство се завъртяха 2 дати  - кога свършва мандатът - на 19, когато е положил клетва, или 22, когато е встъпил в длъжност. Всъщност, от 22 януари връщаме 3 месеца назад и това е 22 октомври, дотогава президентът не може да разпусне НС", категорично отговори гостът на Bulgaria ON AIR.

Според доц. Киселова не е невъзможно провеждането на избори 2 в 1.

"Евентуално, при хиляди условности, е възможно събиране на парламентарни и редовни президентски избори. То е въпрос на тълкуване и практика", смята тя.

Експертът коментира и думите на президента Румен Радев, че може да се стигне до конституционна криза.

"Конституционна криза е нещо, което не сме живели през последните 30 год. Не мисля, че ще се стигне до такава криза, че никой от държавните органи няма да функционира", посочи доц. Киселова.

Специалният главен прокурор

"Очаквано беше, от 20 становища - 19 са за противоконституционно решение. 46-ото НС ще има работа по тази тема - или през закона за съдебната власт, или промени в конституция". 

Тя изрази мнение и по темата със закриването на Спецпрокуратурата и жалбата до евроинституциите.

"Дрънкане на оръжие, но те се изплашиха от това дрънкане, избързаха да се жалят. Съдилища се създават със закон, ние можем да правим промени, но какво се случва със започналите дела? Според мен трябва да приключат както са започнали", каза още доц. Киселова.

Относно искането на ВМРО за президентска република, експертът посочи, че всеки иска да се отличи, но в случая, патриотите "трябва да отстъпят назад и да признаят, че са сбъркали, по повод кромулите помежду си".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
AZP
преди 2 години
За специализираната прокуратура - мафията и мутрите в лицето на Божков са в подем! Сигнализирай за неуместен коментар