Очакванията към новата ЦИК - големи, но несправяне с изборите е изключено

Коментар на Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК

13.05.2021 | 21:39 Редактор: Тодор Петров

Какви са казусите пред новата ЦИК по-малко от два месеци преди предсрочните парламентарни избори? 

"Нямаме очаквания за несправяне. Очакваме да има трудности за ЦИК. Ние сме граждани, а ЦИК е организация, която трябва да ни гарантира възможност да гласуваме при равни условия. До момента това не беше така, но не поради ЦИК", заяви Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК в предаването "Денят ON AIR". 

Според нея, с новите изменения в Изборния кодекс ЦИК има възможност да поправи някои практики. От друга страна, имало напрежение, че всичко трябва да се свърши перфектно в това "изключително кратко време".

Всички 9600 машини за гласуване на предсрочните избори на 11 юли са налични, обявиха от ЦИК. А Дечева посочи, че от Обществения съвет нямат притеснения относно машините.

"Нямаме притеснения за неотчитане на преференции и загубени гласове", отбеляза тя за Bulgaria ON AIR.

"Имахме притеснения от предишните състави на ЦИК - не на личностно ниво, а в това, че отразяваха мнозинство, което репликираше мнозинството в парламента. И не беше възможно определени сигнали да бъдат отнесени за информация", каза още Дечева пред Ганиела Ангелова.

Общественият съвет на ЦИК е направил предложение да бъде задължително във всяко училище, в което ще работят машини, да се проведе поне една тестова сесия на гласуването.

Дечева не смята, че има опасност от хакерска намеса при машинното гласуване. Те са автономни единици и не работят в мрежа, изтъкна тя. И се обяви за предварителна подготовка на Секционните избирателни комисии.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК