Проф. Захари Захариев: Имаме добра основа да се избере действащо правителство

Служебното правителство показва, че има работещ модел, който да извади България от безвремието, заяви той

12.05.2021 | 21:40 Редактор: Жаклина Иванова

Между НАТО и Русия - какво подкрепи Румен Радев? Оказа ли се президентът в геополитически скандал? За какво говори съставът на служебното правителство? 

"Не виждам никакъв скандал. Имаме едно разбираемо и логично поведение от страна на българския президент. Когато сме членове на една организация, един алианс, колкото и да е вън от времето на 21 век, ние сме длъжни да се съобразяваме с общите тенденции, които са в него. Освен това тази позиция е не само на НАТО, но и на ЕС. Как си представят някои, които се отнасят критично към този ход на Радев, че той би могъл да отиде против присъствието на България в тези два съюза?", заяви международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че служебното правителство идва да покаже, че има работещ модел, който може да извади България от това безвремие, в което тя изпада след поредното НС. Захариев е категоричен, че то едва ли ще бъде запомнено с нещо особено положително. 

"Това е една много сериозна заявка по отношение модела "Радев" - като един нов модел на политически консенсус и структуриране на политическото пространство в нашата страна, което не се основава на превеса и на доминанта на една политическа сила, а търси мостове", заяви още той.

Той посочи, че някои представители на десните формации също са изказали положително мнение. 

"Имаме една добра основа, както и да се ситуира следващият парламент, да се избере в неговите рамки едно действащо правителство", добави анализаторът.

Захариев подчерта, че като подход и политическа алтернатива на безвремието, това е един много хубав ход, както и че по този начин Радев почти сигурно печели изборния маратон за следващите президентски избори. 

По думите му, в този кабинет в никакъв случай няма да има екстремистки ходове. 

"Радев ясно очерта приоритетите на този кабинет и те са чисто конституционни от гледна точка на това, което се очаква от него. Тоест няма да има опити за прехвърляне на границите на реалните възможности, които дава служебният характер на това правителство", каза Захариев за Bulgaria ON AIR.

Той добави, че залогът на президента е много по-дългосрочен и перспективен от гледна точка на политическия пазар на Българя през следващите години.
 

"Нинова отново показа, че тя не може да бъде консолидиращ фактор относно болестното състояние на БСП, защото информациите, които изтекоха, показват, че е имало готовност за други знакови фигури да участват в този кабинет, но тя не е дала съгласието си", уточни Захариев.

"Не очаквам в тези избори да се случи чудото, но по-скоро целта, която може да се постави, е да се съхрани статуквото", категоричен е той.

Захариев добави, че определени хора трябва да бъдат пожертвани, за да поемат върху себе си ударът от този негативен резултат на изборите. Той допълни, че със сигурност ще има смени във водачите на листите. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК