Предаване на властта: Кой с какви приоритети пое поста?

Спор за актуализацията на бюджета беляза смяната на властта в Министерството на финансите

12.05.2021 | 18:54 Редактор: Жаклина Иванова

Спор за актуализацията на бюджета беляза предаването на властта в Министерството на финансите. Служебният министър Асен Василев и неговият предшественик Кирил Ананиев не бяха на едно мнение. 

"Всички мерки са обезпечени до края на май. Оттук нататък ще трябва да се търси в състоянието на текущия бюджет дали и как тези мерки могат да бъдат продължени. Ние нямаме право да внасяме актуализация. Такава актуализация не е внесена в края на март, когато се е видяло, че пандемията продължава", заяви служебният министър на финансите Асен Вълев. 

"Актуализация на бюджета за три дни не се прави. Това е сложен процес. Не е редно старото правителство, което си отива, без да знае кои са приоритетите на новото, да прави актуализация", добави бившият министър на финансите Кирил Ананиев. 

На този фон Деница Сачева заяви, че оставя Социалното министерство в добро състояние. Сред документите, които тя предаде на служебния министър Гълъб Донев, е и пълната информация за всички обществени поръчки в министерството. 

"Оставям тези документи на Донев, добър професионалист, познат с нашата система, и вярвам, че ще се справи, и че няма да се поддаде на реваншиски настроения и на натиска на улицата. Пожелавам му успех и на добър час", сподели бившият социален министър Деница Сачева.

А основен приоритет за служебния министър ще бъде подкрепа за хората и бизнеса, засегнати от ковид кризата. 

"Това, което е направено добре и работи, ще продължи да се прилага, онова, което има нужда от корекции  - ще бъде коригирано", подчерта служебният социален министър Гълъб Донев.

Донев очаква анализ, след който да се реши дали ще продължи изплащането на пенсионерските добавки от 50 лева и мерките за запазване на заетостта. 

На официална церемония в зала "Тържествена“ на Министерството на отбраната досегашният министър Красимир Каракачанов даде поста на Георги Панайотов. 

"Искам да пожелая на новия министър на отбраната, на неговия екип и всички вас да работите със същия горещ порив  - да издигаме способностите на Българската армия и да увеличаваме нейните възможности", отбеляза бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Панайотов подчерта, че основната цел на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори. 

"Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия", сподели служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Според служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, основен приоритет ще бъде ограничаването на купения вот на предстоящите избори. 

"Ще обърнем много сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната, което не е в интерес на никого, и уронва престижа на България пред света", заяви Рашков.

Рашков допусна, че ще има миграционен натиск по границите на България със затоплянето на времето. Във Външното министерство служебният министър Светлан Стоев пое щафетата от Екатерина Захариева и постави акцент върху изборите в чужбина. 

"Това, което е характерно за дипломацията  - това е приемствеността на външно политическата линия. Мога да ви уверя, че това ще бъде и веруюто на новия министър", коментира Светлан Стоев.

Без присъствието на журналисти в Здравното министерство проф. Костадин Ангелов предаде ключа на един от най-изявените критици на ковид мерките у нас - д-р Стойчо Кацаров. Ексминистърът заяви, че си тръгва от Здравното ведомство с изпълнен дълг към българските граждани и успешно овладяване на ковид пандемията. 

"С д-р Кацаров се познаваме от много години, пожелавам му успех. Нещата отвън изглеждат лесни. Пожелавам му да ги направи по-лесни, да ги направи по-ефективни в ползва на хората. Сега, ние ще гледаме отвън, и ще критикуваме, или ще хвалим - зависи от резултата", подчерта бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ангелов не сподели какви са бъдещите му планове и дали ще участва в предсрочните парламентарни избори на 11 юли. 

"Това не зависи от мен, ще се вземе решение на Изпълнителната комисия. Ще продължа да се занимавам с медицина, и ще продължа да помагам на хората - нещо, което винаги съм правил", сподели още той.

Кацаров не говори пред медиите.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК