Стоев пое щафетата в МВнР: РСМ да не спекулира, че ще има промяна в позицията на България

Заедно с Екатерина Захариева осъдиха ракетните атаки между Израел и Палестина

12.05.2021 | 14:40 Редактор: Тодор Петров

"Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията и мога да Ви уверя, че това ще бъде веруюто ми на служебен министър", заяви новият служебен министър на външните работи Светлан Стоев на церемония по предаването и приемането на поста от досегашния вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР.

"Основното мото на новото правителство ще е почтеност, прозрачност и приемственост. Работейки толкова години в МВнР и познавайки голяма част от колегите, Ви уверявам, че това ще важи с пълна сила. Ще разчитам на помощта на всички за осъществяване на нашите приоритети, които няма да са нови", допълни той.

Министър Стоев заяви, че с голяма част от същия професионален екип на министерството ще продължи линията на приемственост и защитата на националните интереси. 

"Ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, мога да го уверя, че не е на прав път", подчерта той.

По отношение на политиката към Република Северна Македония, Светлан Стоев изтъкна, че служебното правителство няма оторизация да променя рамковата позиция на България, която е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. 

"Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога. Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на Република Северна Македония. Те са много наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство", каза той.

"Ние винаги сме били искрен приятел на Република Северна Македония и се надявам да продължим да бъдем. Убедена съм, че България е държавата, която повече от всички членове на ЕС иска Република Северна Македония да се реформира и да започне преговори, но това няма как да стане с цената на българския национален интерес", подчерта Екатерина Захариева.

Тя представи новия служебен министър и направи преглед на постигнатото по време на мандата си.

Двамата министри направиха и съвместно изявление по повод ескалацията на напрежението в Израел и Палестинските територии. Те осъдиха продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население и призоваха за деескалация и проява на сдържаност, отговорност и здрав разум от всички страни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК