Светкавично: Министър Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки

Манолова, която бе сред протестиращите и присъстваше на срещата, заяви, че трябва незабавна проверка

12.05.2021 | 14:30 Редактор: Здравко Черкезов

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, веднага, след като встъпи в длъжност. Те го запознаха с искането си единствената такава ферма по рода си в страната да бъде закрита. 

Участниците в протеста заявиха, че от години искат забраната на Фермата за норки, но според тях, над собственика ѝ от 5 години се опъва политически чадър.

"Този човек и този бизнес има политически протекции. Сигнал за сериозни финансови измами от страна на единствената фирма производител на ферма за норки, която през 2018 е отчела само 3 хил. лв. приходи, при положение, че България, в международния регистър, е отчела за износ на ценни кожи на стойност 11,3 млн. долара.", заяви Борислав Сандов от ПП "Зелено движение".

Петя Алтимирска, председател на сдружение "КАЖИ", която е един от организаторите на протеста, заяви, че трябва да бъде извършена проверка във фермата, тъй като тя не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните. Тя допълни, че са подавали сигнали до всички компетентни органи за фермата. 

"Тази ферма не трябва да съществува", категорична бе Петя Алтимирска. 

Природозащитниците връчиха папка с документи във връзка с дейността на фермата. Мая Манолова, която бе сред протестиращите и присъстваше на срещата, заяви, че трябва незабавна проверка. 

Министър Бозуков се ангажира да назначи проверка по случая още до края на седмицата.

Вижте повече в репортажа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК