Атанас Пеканов - най-неочакваното име в служебния кабинет на Радев

Той е само на 30 години, но вече притежава впечтляваща биография

11.05.2021 | 20:10 Редактор: Здравко Черкезов
Атанас Пеканов - най-неочакваното име в служебния кабинет на Радев

В служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, има трима вицепремиери. Най-неочакваното име сред тях е Атанас Пеканов, който ще отговоря за управлението на европейските средства. 

Само на 30 години, той вече притежава впечатляваща биография. Пеканов е лектор по икономика и бизнес във Виенския университет, работил е в Европейската централна банка. 

"Темата за Европа винаги е била ключова в моя професионален път. Благодаря на президента за тази възможност. Ние, младите хора, които искаме по-добра и просперираща държава, можем да допринесем за развитието ѝ", написа Пеканов във Facebook.

Силов вицепремиер ще бъде Бойко Рашков, който поема и вътрешното министерство. Той е бивш директор на Националната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет и заместник-министър на правосъдието. 

Гълъб Донев е третият вицепремиер. Той ще оглавява социалното министерство. На същия пост беше и в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. 

В здравното ведомство влиза един от ярките критици на Ковид стратегията на кабинета "Борисов 3" - д-р Стойчо Кацаров. Той е председател на центъра за защита на правата в здравеопазването. 

През следващите 2 месеца финансите в страната ще управлява кадър на университета "Харвард". Това е Асен Василев, който беше министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков. 

Възпитаник на същия университет влиза и в министерството на икономиката. Класиран в топ 10 на випуска си, Кирил Петков развива бизнес с биотехнологии в Съединените щати. Преди 3 години Петков и баща му финансираха и организираха операцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. 

С класически профил на технократ е служебният министър на енергетиката Андрей Живков

Министерството на регионалното развитие е поверено на архитект Виолета Комитова. Тя е дългогодишен преподавател в Университета за архитектура, строителство и геодезия. 

Дипломат от кариерата е новият министър на външните работи. Това е посланикът ни в Дания - Светлан Стоев. Освен международни отношения в УНСС, той е завършил Дипломатическата академия в Москва и академията в Бон. 

Начело на правосъдното министерство застава единственият професионален политик от избраниците на Румен Радев - Янаки Стоилов. Той получи разрешение от БСП да заеме поста часове преди подписването на президентския указ. Янаки Стоилов е професор по право в Софийския университет. 

Бившият посланик на България в Организацията на обединените нации отива в министерството на отбраната. Георги Панайотов е завършил в Москва и е дипломат с 25-годишен стаж. 

Министър на околната средата и водите ще бъде Асен Личев. В продължение на 25 години той е заемал различни длъжности в ресорното министерство. 

Познато лице в Министерството на земеделието. Проф. Христо Бозуков заемаше същата длъжност и в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Проф. Бозуков е един от най-големите познавачи на тютюна у нас, макар че самият той никога не е пушил. 

Георги Тодоров е министърът на транспорта. Той гради кариера в държавната администрация, както и в редица частни компании. 

Стела Балтова пък влиза в министерство на туризма, тя е изпълнявала задачите в министерството и по време на предходния служебен кабинет. 

Професор по физикохимия поема образованието. Според класацията на университета "Станфорд" проф. Николай Денков е сред елитните 2% на най-добрите учени в света. 

Проф. Велислав Минеков оглавява Министерството на културата. Известният скулптор беше част от Отровното трио по време на антиправителствените протести, но впоследствие той се оттегли и не влезе в коалицията с Мая Манолова. Сега ще бъде министър. 

В Спортната палата, но вече като министър, влиза президентът на българската и на европейската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК