Продължителността на живота в България намалява, какви са причините?

Средната продължителност на живота при мъжете е 71,1 години, докато при жените е 78,2 години

11.05.2021 | 19:45 Редактор: Здравко Черкезов

Продължителността на живота в България намалява, отчита Националната статистическа агенция. 

Очакваната средна продължителност на живота общо за населението на страната, изчислена за периода 2018 - 2020 г., е 74,6 години, като спрямо предходния период (2017 - 2019 г.) намалява с 0,3 години

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 71,1 години, докато при жените е със 7,1 години по-висока - 78,2 години.

Бонка Йотова е бивша детска учителка. Цял живот е била сред деца, а сега се радва на 5-има внуци и 1 правнук.

"Красотата на живота на възрастните хора са техните внуци, правнуците и това е", категорична е тя. 

Сега кара 80-ата си годишнина, а нейната тайна за дълголетие е: "Гледам повечко да се движа, повечко вода и по-нормална храна, да няма много натоварване на стомаха", сподели Бонка. 

По данни на НСИ, средната продължителност на живот на населението на страната за периода 2018-2020 г. е 74 години и шест месеца, като спрямо предходния период намалява с около 3 месеца. Според медиците пандемията е в основата на тази статистика.

"Това без съмнение смъква продължителността, тъй като хората, които починаха от Ковид-19, поне половината са в трудоспособна възраст… 50-, 60-, 70-годишни хора", посочи управителят на Белодробна болница – Русе д-р Светослав Дачев. 

Сред основните причини хората нареждат стреса и забързания начин на живот. Експертите считат, че повишаването на здравната култура и грижи е начин да се справим с проблема.

Средната продължителност на живот на населението в градовете в с близо 3 години по-висока отколкото на населението в селата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК